Arsa Yatırımı nereye ve nasıl yapılır işte detaylar. Arsa Yatırımı nereye ve nasıl yapılır işte detaylar.

Toprak yatırımı her zaman kazdırmaya devam ediyor 2023 yılında en çok satış yapılan gayrimenkul arsa olsu ve bu yılda arsa satışları devam ediyor. Yatırımcılar, arsayı gözde bir yatırım aracı olarak görürken, Türkiye’de 2023 yılında konut dışı satışta rekor kırıldı.

 

Türkiye’de son dönemde yaşanan ekonomik belirsizlikler sonrası özellikle gayrimenkul sektörünün yüksek seyreden fiyatları, yatırımcıları ‘arsa’ opsiyonuna yönlendirdi. Finansal dalgalanmaların yaşandığı son yıllarda yatırımcılar, arsa yatırımlarını bir çıkış yolu olarak görürken, konut alımından uzaklaşarak bütçelerine göre arsa yatırımlarına yöneldi. Türkiye’de özellikle Ocak 2023’ten itibaren arsa satış hacminde en yüksek seviyelere ulaşılırken, 2023 yılında ‘konut dışı satışlarda’ yüzde 58.44’lük oranla rekor kırıldı. 

satılık arsa

Yatırımcılar özelinde arsalar; diğer gayrimenkul tiplerinden farklı olarak zaman içinde değerini koruyan ve modası geçmeyen bir varlık olarak öne çıktı. Özellikle Marmara ve Ege Bölgeleri’nde, toplu arsa projelerinin geliştirilerek vadeli satışa dönmesi, arsa/arazi satışlarının artmasında önemli bir faktör oynadı. Günümüzdeki ekonomik koşullar nedeniyle likidite ihtiyacı olan yatırımcılar için güvenli ve karlı bir seçenek olarak arsayı, enflasyona karşı güvenli bir liman olarak konumladı. Türkiye’nin belirli bölgelerinde arsa yatırımlarında vatandaşların genellikle tekerlekli evler olarak bilinen Tiny House'lara yönelirken, enerji yatırımlarının da artmasıyla arsalara talebin ve bununla doğru orantıda satış fiyatlarının da ivme kazandığı gözlendi.

Rekor artış İstanbul Çatalca ve Çanakkale’de oldu

2023 yılı içinde arsa satış oranı ile gayrimenkul satış oranları karşılaştırıldığında, en büyük fark İstanbul’un Çatalca ilçesinde oldu. Çatalca bölgesinde 2023 yılında arsada 1400’ün üzerinde satış gerçekleşirken gayrimenkul satışına göre yüzdelik oranı 4500 seviyelerine ulaştı. Arsa yatırımcılarının bir diğer gözde yeri de Çanakkale oldu. Çanakkale’de 2023 yılında 30 bine yakın arsa satışı yapılırken, gayrimenkul yatırımına oranla yüzde 470’lik bir hacim farkı gözlendi. Yatırımcıların 2023 yılı içinde özellikle turistik açıdan büyük ilgi gören Urla, Çeşme, Seferihisar ve Menderes gibi lokasyonlarda da yüksek arsa satışları gerçekleşti.