Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Haziran ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi 2018 Haziran döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 23,3 artış kaydederek 291 puana ulaştı.


Ciro endeksi geçtiğimiz yılın ikinci çeyreği ile karşılaştırıldığında ise yüzde 18,6 artış kaydederek 2018 ikinci çeyrek döneminde 261 puan oldu. Ziyaret sayısı endeksi ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 10’luk bir artış kaydetti.

AVM’lerde kiralanabilir alan (m²) başına düşen cirolar Haziran 2018’de İstanbul’da 1.252 TL, Anadolu’da 1.015 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise Haziran 2018’de 1.110 TL’ye yükseldi.



Metrekare başına düşen cirolarda, ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 18,7’lik bir artış yaşandı. 2018 yılı ikinci çeyrekte metrekare verimliliği 996 TL oldu.

Liderliğini koruyan teknoloji kategorisi

Haziran ayında, kategoriler bazında metrekare verimliliğinde en yüksek artış teknoloji kategorisinde yaşandı. Teknoloji kategorisi metrekare verimliliği geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre enflasyondan arındırılmadan yüzde 47’lik artış kaydetti. Metrekare verimliliğinde yaşanan artışlarda, teknoloji kategorisinde kurda yaşanan artışın; yiyecek içecek ve hipermarket kategorisinde ise Ramazan Bayramı’nın pozitif yönlü bir etkisi olduğunu söylemek mümkün…

Geçtiğimiz yılın Haziran ayı ile karşılaştırıldığında AVM’lerdeki yiyecek içecek kategorisi metrekare verimliliği yüzde 29,2, hipermarket kategorisi metrekare verimliliği yüzde 28,4, diğer* alanlar kategorisi metrekare verimliliği yüzde 22,3, giyim kategorisi metrekare verimliliği yüzde 20,1 ve ayakkabı kategorisi metrekare verimliliği yüzde 14,3 artış gösterdi.

Ziyaret Sayısı Endeksi

Haziran 2018 verileri, bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 10’luk bir artış yaşandığı ortaya koydu. Ziyaret sayısı endeksi, ikinci çeyrek bazında değerlendirildiğinde ise geçen yıla oranla yüzde 2’lik artış kaydetti.

AVM Endeksi Haziran 2018 ve ikinci çeyrek sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü: “Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor ve dövizin ateşi ne yazık ki sönmüyor, yaşanan bu olumsuz gelişmelere rağmen perakende sektörü el birliği çalışıp, istihdam kaybına sebep olmayacak önlemleri alacaktır. Endeks verilerimiz gösteriyor ki; hem Haziran ayında hem de çeyrek bazlı değerlendirmelerde büyük ölçüde artış gösterdi ve bu artışların her ikisinin de enflasyon üzerinde olması sektörümüz için umut vericidir. Uzunca bir süredir düşük seyreden ziyaretçi sayıları ise Haziran ayında yeniden yükselişe geçti ve %10’luk artış yaşandı. Önümüzdeki dönemde hem bayramın olması, hem de okulların açılması perakende sektörünün yukarı hareketili ivmesinin devam etmesini sağlayacaktır. Bu vesile ile gündeme taşınan ve ticaretin en yoğun yapıldığı bayramlarda ilk gün yapılan cironun önemine dikkat etmek lazım… Bayramın ilk günü tek başına 1,5 milyar TL’lik ciro yakalamakta hem perakendeciye nefes vermektedir hem de toplanan vergilerle devlet ekonomisine destek olmaktadır. Dolayısı ile Bayramın herhangi bir günün kapalı kalması 480 bin kişilik istihdamı olan alışveriş merkezlerindeki mevcut perakendecilerimizin yükünü artıracaktır. Her ne kadar giriş sayıları ve metrekare verimliliğimiz artsa da alışveriş merkezi yatırımcıları olarak tekrar ifade etmemiz de fayda var; dövizde son dönemde yaşanan artışlar sebebi ile perakendecilerin kira/ciro oranlarını yakından takip ederek elimizden geldiğince iş ortaklarımıza destek olmaya devam etmemiz gerektiğinin bilincindeyiz” yorumlarında bulundu.