Bankaların müşterilerinden aldığı ücret ve komisyonlara yeni standartlar getirildi.





Yeni düzenlemeleri Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımla duyurdu.





Bakan Albayrak’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi.





“Gittiğimiz her yerde vatandaşlarımız ve iş dünyamız bankaların aldığı ücret ve komisyonlar ile ilgili şikayetlerde bulunuyordu. Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitemizin (FİKKO) gündemine aldığımız konu ile ilgili Merkez Bankası ve BDDK, ücret ve komisyonlara standartlar getirdi. Ticari müşterilerden alınabilecek ücret, masraf ve komisyon sayısı 2 bin 400’den 51’e, finansal tüketicilerde 20’den 16’ya indirildi, önemli sınırlamalar getirildi. Bu sayede vatandaşlarımızın ve özellikle ticari işlem yapanların maliyetlerinde büyük düşüş sağlandı. Komisyon, ücret ve masraflarla ilgili yapılan bu önemli düzenlemelerin vatandaşlarımıza ve iş insanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Attığımız her adımda vatandaşlarımızın hukukunu korumaya, maliyetlerini düşürmeye öncelik vermeye devam edeceğiz.”





Yeni düzenlemeler neleri içeriyor?





Ticari Müşterilerde:





  • Ticari müşterilerden alınan hesap işletim ücreti ve hesap açılış ücreti kaldırıldı.
  • Ticari kredilerde halen yüzde 2-6 aralığında belirlenen erken ödeme komisyonu yeni tebliği ile kalan vadesi 2 yıla kadar olanlarda %1’e, 2 yıldan uzun olanlarda yüzde 2’ye düşürüldü.
  • Ticari kredi kartlarında nakit avans komisyonu %1 ile sınırlandırıldı.
  • Ticari müşterilerden alınabilecek ücret, masraf ve komisyonların sayısı 2 bin 400’den 51 adede, finansal tüketicilerde 20’den 16’ya indirildi. BDDK 2014 yılında da finansal tüketicilerden alınabilecek ücret ve komisyonları 20 ile sınırlandırmıştı. Öncesinde bir sınır yoktu.
  • Hali hazırda kredi tahsis ücreti kapsamında alınan ve %1’e varan kalemler sadeleştirilerek tek başlık altında tahsis edilen kredinin onbinde 25’i ile sınırlandırıldı.
  • Kredi kulanım ücreti en fazla %1 olacak şekilde sınırlandırıldı.




Finansal Tüketicilerde:





  • Kredi karlarında nakit avans komisyonu en fazla %1 olarak belirlendi.
  • Kayıp, çalıntı ve benzeri nedenlerle yılda 2 adede kadar kart yenileme ücreti kaldırıldı.
  • Kiralık kasa depozito bedeli, kiralanan kasanın en fazla 1 yıllık kira bedeli olarak belirlendi.




EFT ücretlerine de yeni düzenleme getirildi





EFT ücreti işlem tutarının 1.000 TL’nin altında olması halinde mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı aracılığıyla yapılan işlemler ile düzenli ödemelerde 1 TL (eskisi 6 TL), ATM’den yapılan işlemlerde 2 TL (eskisi 17 TL), şube ve diğer kanallar ile yapılan işlemlerde ise 5 TL (eskisi 67 TL) olarak belirlendi.





İşlem tutarı 1.000 TL ile 50.000 TL arasında olan işlemlerde ise bu sınırlar sırasıyla 2 TL, 5 TL ve 10 TL olarak belirlendi.





Havale ücretleri de her iki müşteri grubu için aşağıdaki tabloda belirtilen EFT ücretlerinin yarısına düşürüldü.