Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik  hazırlanması bitti yasa çok kısa sürede resmi gazetede yayımlanarak yürülüğe girecek Yeni  düzenleme bir çok emlakçılık sistemini baştan aşağı değiştiriyor.

Komisyon Oranındaki Değişiklik

Emlakçıların satışlardan ve kiralamalardan aldıkları komisyon oranının yüzde 3’ü geçmeyeceğini, komisyon bedelinin bir ay olarak belirtildiği ve emlakçıların satış ile kiralama işlemlerinden sonraki iki gün içerisinde gayrimenkul ilanının kaldırmakla mükellef olduğunu belirten taslak, merdiven altı ofislerin kapatılacağını ve ofis içinin minimum otuz metrekare olması yönünde şart getirileceğini de belirtiyor.

Emlakçılığın Sınırları

Yeni taslak ile emlakçılıkla ilgili bazı sınırlar çizildi. Emlakçılar, taşınmaz alım satım ve kiralama işlemlerinde pazarlama faaliyetinde bulunmak, aracılık yapmak; taşınmaz ile ilgili inceleme, araştırma, raporlama ve danışmanlık yapmak; iş sahibinin talebi doğrultusunda taşınmaz malın rayiç satış ya da kira bedelini tespit etmek ve aracılık işlemlerine ilişkin diğer hizmetleri yürütmek ile ilgilenecek.

FARKLI İLAN GİREN EMLAKÇILAR YANACAK

Emlak Sitesi İlanlarında Satılık ürünleri ilgili tüm bilgilerin girilme zorunluluğu geliyor ada parsel bilgisi ve satış değeri farkı ortadan kalkıyor ilanlarda ne kadar satılık ilan girilmiş ise satılınca beyan değer o fiyattan gösterilme zorunluluğu olacak maliye farklı bayan verilenlerin aradaki farkın hesabını sorcak.

Yönetmelik taslağı kapsamında alım satıma aracılık sözleşmesi ya da kiralamaya aracılık sözleşmesinin kurulması ile hizmet bedeline hak kazanacağı açıklanıyor. Ayrıca taslakta, “Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılır” ibaresi yer alıyor.

Yetki Belgesi Zorunluluğu

Taslak ile birlikte emlakçılar için yetki belgesi zorunluluğu da söz konusu oluyor. Emlakçılar, taşınmaz mallar ile ilgili satım ya da kiralamaya yönelik ilan ve reklamlarında, adres ve tapu bilgileri haricinde kalan iletişim bilgisine ve yetki belgesi numarasına yer vermek zorunda kalacak.