26 eylülde İstanbul’da Silivri açıklarında yaşanan ve vatandaşlarda büyük paniğe yol açan 5.8 şiddetindeki yer sarsıntısı ve beklenen daha şiddetli deprem gerçeği gündemin üst sıralarında yer almaya devam ediyor.





İstanbul Aydın Üniversitesi’nde düzenlenen ve depremin ulusal güvenliğe yönelik olası etkilerinin değerlendirildiği “Ulusal Güvenlik ve Deprem Konferansı”na konuşmacı olarak İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Koordinatörü Serhat Yılmaz, Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ve Ulusal Güvenlik ve Stratejik Uygulama ve Araştırma Merkezi (USAM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Şevket Ayaz katıldı.





Konferansta yaptığı konuşmasında binaların yüzde 90’ının depreme dayanıklı olmadığına dikkat çeken  Prof. Dr. Şükrü Ersoy bu anlamda zararın eski depremlere nazaran daha fazla olacağını belirterek beklenen İstanbul depreminin yaratacağı maddi zararın en az 40 milyar dolar olacağını söyledi.





Depremden etkilenecek şehirlerde toplam 26-28 milyon aralığında bir nüfus ve 6 milyon konut olduğuna vurgu yapan Ersoy; “Sanayinin de kalbinin burada attığını düşünürsek ve zemin faktörlerini de ortaya koyduğumuzda burada oluşacak olası bir deprem yönetilmesi zor ve istikrar isteyen bir şey. Bu yüzden ulusal güvenlik durumunu ortaya çıkarıyor çünkü minimum maliyeti 40 milyar dolar. Bu rakam daha da artabilir.” dedi.





İstanbul’da hem kültürel yapıların hem de insanların yaşadığı konutların çoğunun eski ve bunların yüzde 65-70’inin de kaçak olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ersoy, bu tabloya bakıldığında bile zararın yüksek olacağını öngörmenin yanlış olmayacağını ifade etti.





Son depremler





Güncel deprem haritası 2019