İstanbul’da markalı konut projelerinde 100 metrekarelik dairelerin aidatı 362 lira olurken, bazı yerlerde bu tutarlar 2 bin 100 liraya kadar çıkıyor...





Gayrimenkul aidatları, son dönemlerin en ateşli tartışma konularından biri haline geldi. Ocak ayının aidat belirleme dönemi olmasıyla birlikte birçok sitede itiraz sesleri yükseliyor. Öyle ki bazı sitelerde artış oranları yüzde 30’ları aşmış durumda. Bize telefon açıp bu konu hakkındaki şikayetlerini belirten kat malikinin en çok tepki gösterdiği konu ise aidatların ciddi bir rant aracı olarak görülmesi.





Alınan aidatlar kontrolden çıktı.





Artan kur ve buna bağlı olarak yükselen aidatların site yönetimlerinde de fırsata dönüştüğünü belirten birçok vatandaş, bu konuya da devletin el atması gerektiğini söylüyor. Alınan hizmetlerin üstüne yeni hiçbir hizmetin eklenmemesine karşın fiyatların enflasyonun çok üzerinde artmasının iyi niyetten uzak olduğuna vurgu yapan kat maliklerinin talebi, ise taban ve tavan fiyat uygulaması.





Aidat Vurgunu Yapılıyor.




Apartman Site Yöneticileri ve Sakinler Genel Başkanı olan ve
aynı zamanda Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanlığı görevini yürüten Avukat İbrahim
Güllü, vatandaşın bu isteğinde haklı olduğunu dile getirdi.





Güllü, kira artışlarının bu yıl yüzde 16 ile
sınırlandırıldığını anımsattı. Güllü, konuyla ilgili şunları söyledi;
"Aidatlarda da bir önceki yılın hizmet kalemine yeni bir hizmet kalemi eklenmiyorsa
artış oranına sınırlama yerinde olur. Kirada devlet bunu yaptı. Benzer uygulama
aidatlarda da olursa vatandaş aidat artışında sürprizlerle karşılaşmaz"





DAVA SAYISI ARTIYOR





Konu ile ilgili dava sayılarında da ciddi oranda artışlar
dikkat çekiyor. Yüksek aidat tartışmaları ölümcül vakalara da sebebiyet
veriyor. Birçok insanın site aidatlarını ek bir gelir kapısı haline
dönüştürdüğüne vurgu yapan İbrahim Güllü, böyle bir sınırla artan davaların da
önüne geçilebileceğini söyledi. Güllü, kirada yaşanan düzenlemenin olumlu
etkisinin yakın bir zamanda adliyelerde izleneceğini de aktardı.





TOPLANTILARA KATILIM ÖNEMLİ





Uzmanlar her yıl Ocak ayında yapılması gereken Kat Malikleri Toplantılarına katılımın önemli olduğuna dikkat çekiyor. Hem lüks konutlarda hem de halk tipi sosyal konutlarda aylık aidat ücretlerinin neredeyse kira bedelleri ile yarışıyor hale geldiğini belirten uzmanlar, bazı büyük inşaat şirketlerinin kendilerine ait profesyonel site yönetim şirketleri kurarak kendilerine ikinci bir kazanç kapısı oluşturduğunu söyledi.





Toplanan Aidatlar Buhar Olup Uçuyor





Bu konuda kat maliklerine de görevler düştüğünü belirten uzmanlar, “Bina ve bağımsız bölümlerde eksik veya hatalı kısımlardan müteahhitlerin asgari beş yıl garanti ve sorumluluğu olmasına rağmen, bu eksiklikler kat maliklerinden toplanan paralarla giderilmekte. Buna dur demek için yılda bir kez yapılan kat malikleri genel kuruluna katılmak, hatta imkan varsa yönetimde görev almak gerekiyor" uyarısında bulundu.