Uzun süredir satışta olan ama alıcısı çıkmayan konut ya da arsaların bu dönemde çok cazip sayılabilecek fiyatlarla el değiştirdiğine dikkat çeken Emart Gayrimenkul kurucusu Arzu Turan gayrimenkul sektöründe yatırımcılar için tam bir fırsat dönemi yaşandığını vurguladı.
Talep edilen ve kabul edilen rakamlar çok farklı
Konut veya arsa yatırımları açısından baktığımızda alım için en uygun zamanın içinde olduğumuzu söyleyebilirim. Fiyatların aşağı yönde hareketi başladı ve cazip alım fırsatları doğdu. Geçmişte örneğin 10 birim fiyatlı bir konuta veya arsaya 9 birim teklif verildiğinde reddedilirken, bugünlerde 10 birim fiyatlı yer için teklif edilen 7 birim bile kabul görebiliyor. Nakite ihtiyacı olan veya gayrimenkulünü bir an önce nakite çevirmek isteyen mülk sahipleri normalde talep ettikleri fiyatların çok altında rakamları kabul edebiliyor. Bu da sektördeki krizi fırsata çevirmek isteyen yatırımcıların iştahını kabartıyor.
Yatırımcılar krizi fırsata çeviriyor
Bu dönemde kredilerde yaşanan sıkıntı nedeniyle nakite ulaşılabilirlik çok kısıtlanmış durumda. Geçmiş yıllarda yabancılara yönelik satışlar piyasayı hareketli tutuyordu. Ancak son birkaç ayda yerli yatırımcıların yeniden gayrimenkul sektöründe alımlar yapmaya başladığını görüyoruz. 10 milyon TL’ye kadar olan alımlar İstanbul özelinde zaten insanların konut ihtiyaçları dahilinde devam ediyordu. Ancak birkaç milyon dolar ve üstündeki portföyler uzunca süredir beklemedeydi. Şimdi onların alımlara başladığına şahit oluyoruz. Büyük arsalar, işyeri statüsündeki gayrimenkuller ve hatta cafe-restaurant alımlarına bugünlerde sıkça rastlıyoruz.
Ertelenen iş yatırımlarında yeniden hareketlenme var
Farklı sektörlerde pandemi ve sonrası yeni yatırımlarını beklemeye alan şirketlerin bugünlerde yeni yatırımlara girdiğini gözlemliyoruz. Konuyu sadece konut özelinde düşünmemek gerekiyor. Yeni fabrikaya ihtiyacı olan sanayi kuruluşları, enerji sistemlerine yatırım yapan firmalar veya lojistik alana ihtiyaç duyan şirketler büyük arsa alımları yapıyor. İstanbul dışındaki organize sanayi bölgeleri hareketlenmiş durumda. Bu tür dönemlerde yatırım yaparak ayakta kalmayı düşünen ve krizi fırsata çevirmek isteyen çok şirket görüyoruz. Diğer yandan krediye ulaşmanın zorlaşması nakit paranın döneceği işlere yatırımları artırıyor. Son dönemde cafe-restaurant benzeri gıda üzerine iş yapmak için yer arayan yatırımcıları da sıkça görüyoruz.
Alırken kazanmanın zamanı
Son dönemde alındığı anda kar edilecek çok fazla fırsat çıkıyor. Bir malı veya ürünü cazip fiyata satın aldığınızda daha alırken kazanmış oluyorsunuz. Tam da buna uygun bir dönem yaşıyoruz. Fiyatların daha fazla düşmesini bekleyenler ellerindeki fırsatı kaçırabilirler. Bir mülkünü satıp başka bir mülk alacak olanlar satmak için de almak için de beklemesinler. Satacakları yerin fiyatının artmasını beklerken alacakları yerin fiyatının da artacağını unutmasınlar. Kiracı sorunlarıyla uğraşmak istemeyenlerin bu dönemde satışa yöneldiğini görüyoruz. Bir iki yıl önce yabancıya kiralama çok cazipken şimdilerde bu konuda da gerileme görülüyor. Dolayısıyla satışa çıkan konut sayısında artış fiyatlarda düşüş var.
Kira fiyatlarında artış hızı yavaşladı
Son 1-2 yıl içinde büyük artışların yaşandığı kira rakamlarında da bir yavaşlama göze çarpıyor. Mülk sahipleri artık her kiralamada mutlaka tahliye taahhütnamesi talep ediyor. Çoğu zaman arabuluculuk sistemine bile gerek kalmıyor. Bunun yanı sıra kısa süreli kiralamalarla ilgili getirilen yeni yasa sahil bölgelerindeki yazlık fiyatlarında gerilemeleri beraberinde getirdi. Yatırımcılar açısından da yazlık bölgelerde ev alıp, yaz döneminde 2-3 ay kiraya verip bütün yılın kirasına karşılık gelen bir kazanç elde etme dönemi sona ermiş durumda.