Araştırma şirketi tarafından hazırlanan, 2019’un ilk çeyreğinde ticari gayrimenkul pazarı ile  ilgili sektör raporuna göre alışveriş merkezlerinin sayısı artarken AVM kiralarında düşüşler yaşandı. Bu düşüş 2020 yılına kadar devam etmesi öngörülüyor. Bu şekilde devam etmesi durumunda 2023 yılından itibaren bir çok avm farklı dallarda hizmet etmesi düşünülüyor.





Rapora göre, geçtiğimiz sene konkordato ilan eden perakende şirketleri ve döviz kiraları ile gündemde uzun bir süre kalan AVM’ler, 2019 yılının ilk çeyreğinde de döviz kurlarında devam eden dalgalanmalar ve yüksek enflasyon sebebiyle kiralamalarda sıkıntılı bir süreçten geçmeye devam ediyor.






Avm Kiraları Neden Düşüyor.





Aralarında  Collezione, Gloria Jeans, Hacı Sayid, Praktiker gibi markaların da olduğu perakende markalarının yanı sıra önemli sayıda yabancı markanın Türkiye pazarından çıkma kararı almasıyla birlikte AVM’lerde boş dükkan alanları artarken kiralarda da dikkat çekici gerilemeler yaşandı.





Avm Kiralarının Düşüş Sebepleri





Cushman & Wakefield ilk çeyrek raporuna göre 2019’un ilk çeyreğinde yıllık AVM kiraları ortalama değerlerle İstanbul’da yüzde 23.5, Ankara’da yüzde 18.2 ve İzmir’de de yüzde 25 düşüş gösterdi.