İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, inşaat sektörünün cari açığın kapatılmasında öncü sektör olduğunu söyledi.


Son ekonomik gelişmelerin inşaat sektörünün hızını yavaşlatmaması için bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirten Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, kaliteli ve nitelikli yatırımlarla daha iyi bir geleceğe ulaşmak için yeni bir dönemin başladığını aktardı.

Yeni Düzenlemeler Şart


Celal Koloğlu, bu kapsamda yatırım önceliklerinin yeni hedeflere uygun olarak yeniden belirlenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Sürdürülebilir projeler için fiyat farkı uygulamalarımızı iyileştirmeliyiz. İdare ve yüklenici olarak devam etmesinde kamu yararı görülmeyen bazı projeleri tasfiye etmeliyiz. Bunun için gerekli hukuki düzenlemeleri yapmalıyız. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımları daha da çeşitlendirmeli ve desteklemeliyiz. Yerli kömür santralleriyle cari açığın kapatılmasına daha güçlü katkı vermeliyiz. Tarım altyapı yatırımlarıyla tarımsal ürünlerimizin zenginliğini geliştirmeliyiz. Kamu ihale mevzuatında mali ve teknik yeterliliğe sahip yüklenici seçim kriterlerini daha nitelikli olana ulaşmaya imkan verecek şekilde geliştirmeliyiz.” diye konuştu.


Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kabadayı: İnşaat Sektöründe Sıkıntı Yok


Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ise "Türk ekonomisini en önemli sektöründen vurmaya çalışıyorlar" dedi.

Sektördeki bazı firmaların batacağına ilişkin sosyal medyada gündeme getirilen iddialarla karamsarlık oluşturulmaya çalışıldığını vurgulayan İnanç Kabadayı, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi.

Tüm olumsuz söylentilere göre konut satışlarının tüm hızla sürdüğünün altını çizen Kabadayı, bu yılın ocak-temmuz döneminde 769 bin 910 konut satıldığını, geçen yılın aynı dönemine göre değişim olmadığını aktardı.

İnanç Kabadayı, söz konusu dönemde Türkiye genelinde yabancılara yapılan konut satışının yüzde 29,6'lık artışla 11 bin 321'den 14 bin 674'e yükseldiğini anlatarak, "Tüm sıkıntılara ve olumsuz söylemlere rağmen 7 ayda yerliye satışlarda 800 bine, yabancıya satışlarda ise 15 bine yaklaşan konut satışı mevcut. Yerlide geçen yılla aynı, yabancıda yüzde 30 yukarıdayız." ifadelerini kullandı.

Bankacılıkla İlgili Dedikodular Var


Sadece inşaat sektörü değil bankacılıkla ilgili de dedikodular olduğunu dile getiren Kabadayı, "Biz yılın 7 ayında hedeflerimizi yakaladık. Kamu bankalarının bir dönem faizleri yüzde 0,98'e düşürmesinin ve sektörün büyük bir kampanya gerçekleştirmesi çok olumlu oldu. Sektördeki bazı firmaların batacağına ilişkin sosyal medyada gündeme getirilen iddialarla karamsarlık oluşturulmaya çalışılıyor. Öyle bir şey söz konusu bile değil. Türkiye ekonomisinin temelleri çok sağlam. Rakamlar bunu net bir şekilde ortaya koyuyor. İnşaatın yanı sıra bankacılıkla ilgili de bir sürü dedikodu var. Bunlar Türkiye'ye yönelik negatif ataklar. Sektördeki firmaların borçlarından kat kat fazla varlıkları var. Gayrimenkul sektörü Türkiye'nin en önemli sektörlerinden olduğu için bu alandaki güveni yıkmak için saldırılar olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Konutta Yeni Kampanya Yolda


İnanç Kabadayı, gayrimenkul sektöründe talebin uzun süre daha devam edeceğinin altını çizerek, yeni taleplerin yanı sıra kentsel dönüşümle 7 milyon konutun dönüşmesi gerektiğini vurguladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un bu noktada sektör için bir şans olduğunu belirten Kabadayı, "Bakanımız çok doğru ve yerinde adımlar atılıyor. Bu kapsamda biz de sektörün geleceğinden umutluyuz, yarınlardan ümitliyiz. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde, bayramda sonra Emlak Konut'un da katılımıyla ulusal bir kampanya daha düzenlenecek. Sektördeki STK'ların büyük firmalarla katılacağı bu kampanya kapsamında uygun faiz oranı ve cazip fırsatlar sunulacak. Faizlerin belirli vadelerle yüzde 1'in altına, yüzde 0,98'e çekilmesi düşünülüyor." şeklinde konuştu.