Cezayir’de 11 – 14 Mart 2019 tarihlerinde düzenlenecek olan 13. Uluslararası EQUIP AUTO CEZAYİR Fuarı, özellikle otomotiv yan sanayi için önemli bir açılım sağlıyor. Peugeot, Volkwagen, Renault gibi dünyanın en büyük otomotiv üreticilerinin Cezayir’de üretim üslerinin olması fuarı daha da önemli hale getiriyor.





Fuar, piyasadaki karar vericilerin dışında, tamirci, distribütör, imalatçı, yatırımcıdan oluşan sektör profesyonellerini bir araya getiriyor. Geçen yıl 10 binden fazla profesyonelin ziyaret ettiği fuara bu yıl 19 ülkeden 525 firma katılıyor. Fuara bir aydan fazla bir zaman olmasına rağmen satış için sadece iki stant kaldı.





Türkiye’nin Afrika’ya açılan kapılarından olan Cezayir, birçok sektörde olduğu gibi otomotiv sektörü için de Türk girişimciler için önemli bir pazar olmaya devam ediyor. Peugeot, Volkwagen, Renault gibi dünyanın en büyük otomotiv üreticileri ile İranlı Hodro Otomobil’in, Cezayir’i üretim üssü olarak seçmesi otomotiv yan sanayicilerinin dikkatini bu ülkeye çevirmesine neden oluyor.





Cezayir’in yıllık ithalatı 46 milyar dolara ulaşıyor. Türk firmaları coğrafi yakınlığı bir avantaja çevirerek 2 milyar dolarla bu ithalattan yüzde 4,4 pay alıyor. Türk firmalarının yaptığı en büyük ihracat kalemi gıda. İkinci sırada ise otomotiv geliyor. Yani otomotiv sektörü her iki ülke için de önemli bir ticaret kalemi olarak öne çıkıyor.





Pazara girmek için en önemli etkileşim ise fuarlar yoluyla sağlanıyor. Afrika ülkelerinde gerçekleştirilen önemli fuarların altında bir Türk firmasının imzası yer alıyor: Expotim& Ladin Grubu.





SEKTÖRÜN ÖNDE GELEN FİRMLARINDAN ATİKER SIRALI OTOGAZ SİSTEMLERİ, GENEL MOTORLU ARAÇLAR VE DAHA BİRÇOK FİRMA BU YIL FUARA KATILIYOR!





Bu yıl fuara, Atiker Sıralı Otogaz Sistemleri, Genel Motorlu Araçlar, Kasar Kardeşler, Step LPG, Bülbül Akü, Oto Erdoğan, Fams Otomotiv gibi birçok önemli fima katılıyor.





Katılımcıların yüzde 73’ü uluslararası şirketlerden oluşuyor. Fuar, piyasadaki karar vericilerin dışında, tamirci, distribütör, imalatçı, yatırımcıdan oluşan sektör profesyonellerini bir araya getiriyor. Fuara geçen yıl 10 bin 320 profesyonel katılırken, rakamın bu yıl 11 binin üzerine çıkması bekleniyor.





Fuara ilgi ise çok yüksek. Şu an için sadece iki stantlık boş yerin kaldığı belirtiliyor. Fuarın bu kadar yoğun ilgi görmesinin nedeni önemli otomotiv üreticilerin Cezayir’de yer almasının yanı sıra Kuzey Afrika ülkelerine ihracat yolunu da açıyor olması.





“Sektörde ithalat oranı yüzde 99”





Türkiye’nin önemli otomotiv yan sanayi kentlerinden yoğun katılım olduğunu belirten Equip Auto Cezayir Fuarının milli katılım organizatörü olan Expotim’in Satış Direktörü Çağatay Erşahin, fuarda otomotiv ve otomotiv yan sanayi endüstrisinde yenilikçi çözümlerin sunulacağı kaydetti.





Cezayir’in Kuzey Afrika’nın en büyük ülkesi olduğunu ve ekonomik gelişim açısından çok yüksek potansiyele sahip bir ihracat pazarı olduğunun altını çizen Erşahin, “Petrol ve doğalgaz zengini Cezayir halen ülkemizin Afrika’daki en yüksek ticaret hacmine sahip olduğu ülke durumunda.Otomotiv sektörünün önemli oyuncularının yatırım için bu pazarı seçmiş olması da tesadüf değil. Ayrıca Cezayir otomotiv sektörü yüzde 99 oranında ithalata bağımlı. Sektörün yaptığı toplam ithalat 1,7 milyar dolara ulaşıyor. Bu nedenle Türk firmaları için Equip Auto Fuarı’nın önemli bir açılım olacağını düşünüyoruz. Nitekim 13 yaşına basan fuarımıza bu kadar yüksek ilgi olması bunun bir göstergesi” dedi.





EDİTÖRE NOTLAR:





Expotim Hakkında:Expotim Uluslararası Fuar Organizasyonları A.Ş. 2003 yılında, fuar organizasyonları konusunda geniş deneyim sahibi profesyoneller tarafından kurulmuştur. Ticaret Bakanlığı tarafından verilen yurt dışında fuar düzenlemeyetki belgesiyle Expotim'in şu anda yapı, enerji, gıda-tarım, otomotiv, mermer, moda ve tekstil başta olmak üzere çok farklı sektör grubu fuarları mevcuttur. Uluslararası lider fuar şirketi olarak; EXPOTİM, kanıtlanmış deneyimi ve sağlam alt yapısıyla her yıl birçok fuar düzenlemektedir.





Equip Auto Cezayir Fuarı Hakkında:EQUIP AUTO Fuarı, Cezayir’in yanı sıra Fransa’nın Paris şehrindedüzenlenmektedir. Equip Auto Paris Fuarının da milli katılım organizatörü deExpotim’dir.