Değeri 5 milyon TL ve üzerinde olan konutlardan alınacak olan vergiye “değerli konut vergisi” adı veriliyor. Meclis’e tasarı olarak sunulacak değerli konut vergisi, lüks konutlardan daha fazla vergi alınmasını kapsıyor.





Emlak34 olarak derlediğimiz verilere göre, bugün itibarıyla 6 bin 781 konutun değeri 5 milyon TL’yi aşıyor. Peki, 5 milyon TL’nin üzerindeki konutlar hangi şehirde?





Değerli Konut Vergisi Kapsamı





Yeni Vergi Reformu paketinde yer alan yasa tasarısında, 5 milyon TL’den daha değerli konutlar için emlak vergisinin yanında ek olarak Değerli Konut Vergisi alınacağı bilgisi yer alıyor.





Bu tasarı ile birlikte vergi dilimi üçe ayrılıyor:





Yani konutunun değeri 5 milyon TL ila 7.5 milyon TL arasında olan vatandaşlar yılda yüzde 0.3, konutunun değeri 7.5 milyon TL ila 10 milyon TL arasında olan vatandaşlar yüzde 0.6, değeri 10 milyon TL ve üzerinde konutu olan vatandaşlar ise yılda yüzde 1 konut vergisi ödeyecek.





En Pahalı Konutlar Hangi Şehirlerde?





ŞehirKonut Sayısı
İstanbul5736
Muğla512
İzmir318
Ankara126
Antalya82
Balıkesir29
Sakarya20
Kocaeli18
Aydın13
Adana4
Konya3
Mersin3
Eskişehir2
Manisa2
Hatay1
Kayseri1
Trabzon1




Yukarıdaki listeye göre, İstanbul’da 5 bin 736 adet fiyatı 5 milyon TL ve üzeri konut bulunuyor. Emlak34’de yer alan ilanlar incelendiğinde en yüksek ilanın 550 milyon TL ile Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı’na ait olduğu görülüyor.





Bu yalıya sahip olan kişi her yıl devlete 5.5 milyon TL değerli konut vergisi ödemekle yükümlü olacak.





En pahalı konutların bulunduğu şehirler arasında Muğla ikinci sırada bulunuyor. Emlak34'de yer alan ilanlar incelendiğinde, en pahalı ilanın Bodrum Yalıkavak’ta bulunan panoramik manzaralı villa olduğu görülüyor.