Bu yılın ilk 10 ayında Doğu Karadeniz Bölgesini ziyaret eden eden toplam turist sayısı 3 milyon 832 bin olarak açıklandı.

Giresun, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane vilayetlerinden oluşan Doğu Karadeniz Bölgesini bu yılın ilk 10 ayı sonunda yerli ve yabancı olmak üzere 3 milyon 832 bin turistin ziyaret ettiği açıklandı. Bölgeye gelen turistler en çok Trabzon’u tercih ederken pastadan en küçük dilimi alan il ise Artvin oldu. Yabancı turistlerin hemen hemen tamamı Körfez Ülkeleri ve İran’dan olurken yerli turistlerin sayısında geçen yıla göre azalmalar görüldü.

Trabzon’u ziyaret eden yabancı turist sayısı artarken yerli turist sayısı düştü!

Şehri bu yılın ilk 10 ayında yerli ve yabancı olmak üzere 1 milyon 500 turist ziyaret etti. Geçen yılın tamamında ise bu sayı 2 milyon 202 bin adetti. Trabzon’da özellikle yerli turist sayısında önemli oranda bir azalma görülürken geçen yılın tamamında kente gelen yabancı sayısı 465 bin 600 iken bu sayı yılın ilk 10 ayında 524 bine ulaştı. Trabzon’da yerli turist sayısının azalmasında en önemli etkenin ise konaklama fiyatlarının yüksek olması gösteriliyor. Şehre gelen yerli turist kafileleri konaklama olarak daha ucuz olan çevre illeri tercih ediyor.

Trabzon’a gelen turistlerin ilgi gösterdiği yerlerin başlarında ise Uzungöl, Atatürk Köşkü, Ayasofya Camisi izliyor. Sümela Manastırı 3 yıldan bu yana devam restorasyosyon nedeniyle ziyaretlere kapalı tutulurken buraya gelen turistler manastırın hemen altındaki Ayavarvara Kilisesi’ni ziyaret ediyor.

Rize’yi gelen turist sayısı 931 bin oldu

Yerli ve yabancı turistlerin Doğu Karadeniz’de Trabzon’dan sonra en çok ziyaret ettiği şehir Rize oldu. Bu yılın ilk 10 ayı sonunda kenti 816 bini yerli, 115 bini de yabancı olmak üzere toplam 931 bin turist ziyaret etti. Şehre gelen turistlerin en çok görmeyi tercih ettikleri yerler ise Ayder Yaylası, Gito Yaylası, Pokut Yaylası, Sal Yaylası, Badara Yaylası, Elevit Yaylası, Fırtına Vadisi, Palovit ve Ağaran Şelaleleri ile İkizdere ilçesindeki termal turistik tesisler oldu.

Giresun’a gelen turistler en çok Mavi Göl’e gidiyor

Bu yılın ilk 10 ayında Giresun’a gelen yerli ve yabancı turist sayısı 631 bin oldu. İçinde Mavi Göl’ün olduğu Kuzalan Tabiat Parkı’na ilk 10 ayda 400 bin kişi geldi. Tabiat parkının bulunduğu alan içinde bulunan irili ufaklı 5 göl, Göksu Deresi ve Kuzalan Şelalesi turistlerden büyük ilgi görüyor. Günlük tekne turlarıyla gidilen Giresun Adası’na da kente gelen turistlerin yoğun ilgi gösteriyor.

Gümüşhane’ye ilgi giderek artmaya başladı

Bu yılın ilk 10 ayında yerli ve yabancı 607 bin turistin ziyaret ettiği Gümüşhane’nin yıldızı giderek parlamaya başladı. Kente gelen turistlerin en çok gidip gördüğü yerlerin başlarında ise Torul ilçesine yapılan seyir terasıyla birlikte Karaca Mağarası, Şiran ilçesindeki Tomara Şelalesi, şehir merkezi ve Süleymaniye mahallesi geliyor.

Artvin’e gelen turist sayısı 163 bin oldu

Doğu Karadeniz’de turizm pastasından en düşük payı alan Artvin’e gelenlerin sayısı aslında son yıllarda artan trend içinde. Bu yılın ilk 10 ayında yerli ve yabancı 163 bin turistin ziyaret ettiği Artvin’de en yoğun ilgiyi Borçka-Karagöl, Şavşat-Karagöl, Şavşat-Cehennem Kanyonu, Arhavi- Mençuna Şelalesi, il merkezindeki Türkiye’nin en büyük Atatürk Heykeli, Hatila Vadisi Cam Seyir Terası görüyor.