İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım; 2019’da önemli hamleler yapacaklarına dikkat çekerek bunlardan birinin SPV (Special Purpose Vehicle) iş ortaklığı olacağını söyledi.





İNDER’in 2018 yılı değerlendirme toplantısında konuşan İNDER  Başkanı Nazmi Durbakayım; İNDER olarak İnşaat sektöründe yaşanan sorunların çözümesine yönelik tüm dünyada uygulanan bir model olan SPV (Special Purpose Vehicle) iş ortaklığı üzerinde çalıştıklarını açıkladı.





Sektörde sıkıntıların yaşanmasında birinci sebebin arsalardan gelen sıkıntı olduğunu söyleyen Nazmi Durbakayım; arsaların bedellerinin ederinin üzerinde olduğunu, bunun da sebebinin müteahhit sayısının çokluğu olduğunu söyledi. Biz arsayı edinirken ederinin üzerinde fiyatı yükseliyor. Siz 10 lira derken hiç hesap kitap yapmayan biri geliyor 15 lira diyebiliyor. Bir sıkıntı olduğu vakit arsa sahibi alacağını alıyor.





Diğer taraftan finans sektörü size kredi vermek için peşinizden koşuyor. Bir noktaya geldiği vakit ben şartları değiştirdim diyor. Arsa sahibi ile müteahhit yan yana olması lazım. SPV modeli denilen modelde arsa sahibiyle birlikte finans kuruluşuna gidip garantörü olarak da yapılacak yapının hisselerini bankaya rehin veriliyor. Müteahhittin batması durumunda ise inşaat bitirme sigortası devreye giriyor ve gerekirse başka bir müteahhitle inşaat bitirilebiliyor.





Devlet tarafından bu sistemi denetleyen bir kurum oluşturuluyor. Satışlar geldi para toplandı hak edişlerden herkes payını aldı böyle olduğu vakit biz de zan altında kalmayız. İnşaat sektörü hakkında birçok dedikodular yapılıyor ama biz hala dimdik ayakta duruyoruz.





 Bakanlığın da Konut Bitirme Sigortası üzerinde durmasından dolayı biz SPV modelini daha da üzerinde çalışıp işlevsel hale getirip bakanlığa öneride bulunacağız .Sivil toplum kuruluşlarının görevi birtakım konuların  üzerinde çalışmak ve bunu yetkili makamlara arz etmek uygun görülürse hayata geçebilir dedi.