Sanal mağazaların satışları Ramazan ayında yüzde 30 artarken, kadınların alışverişlerini öğle tatili ve mesaide, erkeklerin ise sahurda yaptığı belirlendi. Kadınların alışveriş sepetlerinin ortalama değeri 150 lira oluyor. 9 günlük tatile yönelik alışverişler dolayısıyla erkeklerin alışveriş sepetlerinin ortalaması ise 210 TL’yi buluyor.


Ramazan dolayısıyla sanal mağazaların satışları yüzde 30 artarken; kadınlar online alışveriş için öğle tatili ve mesai saatlerini, erkekler ise sahuru tercih ediyor.

500’ü aşkın dijital mağazadan alışveriş yapanlara nakit para ödeyen Avantajix.com’un verilerine göre;Ramazan’da en çok alışveriş sahur saatlerinde yapılıyor. 23:00-04:00 saatleri arasındaki online alışveriş yoğunluğu, normal dönemlerin 4-5 katına kadar çıkıyor. Bu saatlerdeki müşterilerin yüzde 80’ini 25-35 yaşlarındaki çalışan yada 55 yaş üstü emekli erkekler oluşturuyor.

Erkek müşterilerin sahur saatlerindeki alışverişlerinin ortalama sepet değeri 210 lira olurken, fırsat sitelerinden iftar revervasyonları,kitap, giyim-kuşam, elektronik ürünler en çok para harcanan kalemler olarak dikkati çekiyor.

Ramazan sonrasının 9 gün tatil olmasından dolayı yapılan ulaşım ve konaklama harcamaları da erkek müşterilerin sepetlerinde ağırlıkla yer alıyor.


KadınlarÖğle Tatili ve Mesaide Alışverişte

Ramazan’da online alışveriş yapan kadınların tamamına yakınını çalışanlar oluşturuyor.

Kadınların yüzde 40’ı alışveriş için öğle tatilini fırsat olarak görürken, yüzde 25’i sanal mağaza ziyaretlerini mesaide, 13.00-17.00 saatleri arasında yapıyor. On kadından sadece biri sahur saatlerini alışverişe ayırıyor.

Kadınların ağırlıklı olarak kahve-çay türleri, sıvı yağ, tuz-şeker-baharat, gurme ürünleri, çamaşır,temizlik ve bulaşık deterjanları, bebek bezi, giyim, kozmetik ürünler ve çocuk maması ile küçük ev aletleri ile dolan alışveriş sepetlerinin ortalaması 150lira oluyor.


ErkenRezervasyonu Kaçıranlara Fırsat

Avantajix.com kurucu ortağıGüçlü Kayral, ürün teslimatlarının pek çok sitede çok hızlı, bazen birkaç saati çinde yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Özellikle kadınlar mesai bitimi ile iftar arasındaki süreyi alışveriş kargaşası içinde geçirmek istemiyor.

Ayrıca son günlerde havalarısındı. Sıcak havalarda oruç tutanlar dışarı çıkmak yerine pek çok ihtiyacını internete kaydırıyor.

Ramazan denildiğinde ilk akla gelen tabii ki iftar sofraları oluyor. Bu dönem boyunca gıda ürünleri satışlarında doğal bir artış olmakta.

Ancak asıl yükseliş bayram tatili sebebiyle oluyor. Özellikle bu yıl Ramazan Bayramı tatilinin uzun olması, sıcak havalara denk gelmesi, bilet ve turizm sitelerinin yüzünü güldürdü.

Ayrıca,fırsat sitelerinin en sevdiği ay Ramazan’dır. Çünkü yıllık cirolarının önemli bir bölümü iftar yemeklerinden ve bayram tatili rezervasyonlarından gelmekte.Fırsat sitelerinin sunduğu imkanlarla uygun fiyata iftar yapmak mümkün. Erken rezervasyonu kaçıranlar da bu dönemde düzenlenen kampanyalarla erken rezervasyonu aratmayacak fiyatlarla tatil yapabilmekteler.”