Emlak piyasası, ülkemizde her dönem ilgi çeken bir piyasa olmuştur. Özellikle, ülkemiz açısından bakıldığında bu durum daha önemli bir hal almaktadır. Çünkü; ülkemizde emlak ve gayrimenkul değerleri, kullanım amacından ziyade bir yatırım aracı olarak görülmektedir. Bu nedenle, insanlar birikimlerini en iyi şekilde değerlendirebileceği emlak fiyatlarının bulunduğu şehirlerin en çok getiri sunabilecek yerinden gayrimenkul alımı yapmak için emlak fiyatlarını her daim takip etmektedirler.

 

Flatfy, isimli internet sitesi bu talebe cevap niteliğinde bir veri yayınladı. Flatfy ile ev al-sat piyasalarını yakından takip ederek internette bulunan popüler ilan platformlarının tüm verilerine ulaşılabiliyor.

 

Platform, bu verilerin tümünü kullanarak her ay için Türkiye’nin en büyük 10 şehrinde bulunan ev fiyatlarının ortalamasına dair bir rapor yayınlamaktadır. Flatfy, Ekim ayı Türkiye ev fiyatlarına ilişkin raporunu geçtiğimiz günlerde yayınladı. Dilerseniz, raporu inceleyerek fiyatlara ilişkin bilgi edinmeye başlayalım.



 

Raporda bulunan bilgiler, ev büyüklüklerine göre ayrı ayrı belirtilmiştir. Bu bilgilere bakılarak il bazında emlak fiyatlarına ilişkin farklı çıkarımlarda bulunabilmemiz mümkün.

 

Türkiye genelinde ev fiyatları ortalamasına bakıldığında evlerin en pahalı olduğu ilin tahmin edildiği üzere İstanbul olduğunu görüyoruz. İstanbul, sadece 4+1 ev fiyatlarında en yüksek miktara sahip değildir. 4+1 ev fiyatlarının en yüksek olduğu ilimizin ise şaşırtıcı bir şekilde Gaziantep olduğunu görüyoruz.

 

Gaziantep’te bu fiyatların tüm Türkiye’de en yüksek olmasının sebebini bölgedeki insanların oturma alışkanlıkları olarak belirtebiliriz. Özellikle, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesindeki insanların daha geniş ailelere sahip olmasından dolayı daha geniş evlerde yaşama talepleri bulunmaktadır. Bu nedenle; Gaziantep ili, diğer bütün ev tiplerinde Türkiye’nin en ucuz illerinden biri olmasına rağmen 4+1 ev fiyatlarında en pahalı ilimiz olarak ön plana çıkmıştır.

 

En pahalı ev fiyatlarında İstanbul’u, İzmir ve Antalya’nın takip ettiğini görmekteyiz. Antalya ilinde 1 room olarak belirtilen 1+1 evlerin fiyatı ortalama olarak 193.000 tl civarında iken, İzmir’de bu fiyat 176.000 tl civarındadır. Antalya, 1+1 evler bazında İzmir’den daha pahalıdır. Ancak; diğer bütün tip evlerde İzmir’deki fiyatların Antalya’daki fiyatlardan daha fazla olduğunu görmekteyiz.

 

Bu şehirlerimizi Bursa ve Adana illerimiz takip etmektedir. Tıpkı Antalya ve İzmir şehirleri arasında olduğu gibi Bursa ve Adana illeri arasında da benzer durum, 2+1 evler bazında karşımıza çıkmaktadır. Adana ilinde bulunan 2+1 ve 4+1 ev fiyatları, Bursa iline göre daha pahalıdır. Onun dışındaki fiyatların Bursa ilinde daha pahalı olduğunu görmekteyiz.

 

Tablodan görüldüğü üzere; ülkemizin güney ve doğu illerinde diğer illere kıyasla küçük evlerin daha ucuz olduğu görülmektedir. Küçük evler ile büyük evler arasındaki fiyat farklarının güney ve doğu illerimizde oldukça fazla olduğu göz önünde bulundurularak, ülkemizdeki ev satın alma davranışlarına ilişkin çıkarımda da bulunulabilir.

Bir diğer ilginç veri ise Ankara ev fiyatları ile ilgilidir. Ülkemizin en büyük ikinci ili olmasına rağmen Ekim ayında Ankara’daki evlerin fiyatlarının oldukça düşük seviyede olduğunu görüyoruz. Ayrıca, Ankara’da 1+1 ev fiyatlarının, 2+1 ev fiyatlarından daha pahalı olduğu da ayrıca dikkat çeken bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır.



Bir diğer istatistik bilgimiz ise emlak fiyatlarının Eylül ve Ekim aylarına ilişkin karşılaştırmalı bilgilerinin bulunduğu yukarıdaki grafik tablosudur. Bu tabloya bakılarak en büyük 10 şehrimizin geçtiğimiz ve ondan önceki aylara ilişkin ev fiyatlarına yönelik karşılaştırmalı bir bilgi edinebilmemiz mümkündür. Tablodaki turuncu renkli sütunlar Ekim ayı verilerini; diğerleri ise Eylül ayı verilerine ilişkin bilgilerin olduğu sütunlardır.

 

Bu tabloda da görüldüğü üzere; İstanbul en yüksek fiyatlara sahip olan il olarak liderlik koltuğunu korumaktadır. İstanbul’un ardından İzmir ili, üçüncü olarak da Antalya ili gelmektedir.

 

Tabloya bakıldığında en düşük ev fiyatlarına Ankara ilimizin sahip olduğu görülmektedir. Ülkemizin en büyük ikinci ilinin en düşük ev fiyatlarına sahip olması şaşırtıcı bir durumdur. Ancak, bunun nedeni olarak Ankara ilinin görece büyük yüzölçümü ve merkeze uzak yerleşim birimlerinin varlığı gösterilebilir. Gerçekten de Ankara ilimiz Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip üçüncü ilidir. Bunun yanında yüzölçümüne dağınık yerleşmiş bir nüfusun bulunduğu Ankara’da ortalamaya bakıldığında bu sonucun çıkması çok şaşırtıcı olmamalıdır.

 

Bir diğer ilginç nokta ise fiyat artışlarına ilişkindir. Genel olarak bakıldığında; bütün illerimizde fiyatların ciddi olarak arttığı görülmekte iken, fiyat artışının en çok olduğu ilimiz Bursa ili olmuştur. Bursa’da ev fiyatları Eylül ayından Ekim ayına yüzde 50’ye yakın artış göstermiştir.

 

Bursa ilini Kayseri ilimizin takip ettiği görülmektedir. Gerçekten de bakıldığında Kayseri ilindeki ev fiyatları artışı da oldukça ciddi bir oranda olmuştur.

 

Ekim ayına ilişkin bütün bu istatistiklere bir bütün olarak baktığımızda ise; Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul’un en yüksek ev fiyatlarına sahip olan ilimiz olduğunu görmekteyiz. Ankara’da ev fiyatları ise en düşük olması ile şaşırtıcı bir bilgi olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

·      Flatfy nedir?


 

Flatfy, bir ev arama platformudur. Sağlamış olduğu kullanım kolaylığı ve ülkemizde bulunan tüm popüler ilan platformlarına ilişkin bilgileri tek bir çatı altında toplayarak emlak araması yapılmasına imkan tanımaktadır.

 

Flatfy, bu bilgileri toplayarak derli toplu bir istatistiki veri edinilmesini sağlamaktadır.