Dünyanın her yerinde büyük ve köklü bir değişimin kapılarını aralayan sanal ofis konstepti, emlak sektörü temsilcilerinin de göz bebeği olmuş durumda. Ofis kiraları, stopaj, fatura giderleri derken maliyet yükünün altında ezilen emlak sektörü sanal ofislere kaymaya başlıyor. Endless Offices Genel Müdürü Gökmen Özdemir, sanal ofis sektörünün gözle görülür bir hızla büyüdüğünü ve sanal ofislerin, 5 yılda fiziki ofise ihtiyaç duymayan bir çok iş kolunun kurtarıcısı olacağının altını çizdi.





Emlak sektöründe son dönemde yeni trendler dikkat çekiyor. Sektörün hedef kitlesindeki değişiklikler, yüksek ofis maliyetleri, artan giderler derken emlak sektörünün temsilcileri masrafların altından kalkabilmek adına yeni alternatifler arayışına girdi. Bu alternatiflerden en önemlisi ve en verimlisi de sanal ofisler. Ofis maliyetlerini yüzde 80 oranında aşağı çeken Sanal Ofis konstepti emlak sektörünün temsilcilerinin gözdesi haline gelmiş durumda.





“Konut satışlarındaki durağanlık sanal ofislere talebi arttırdı.”





Endless Offices Genel Müdürü Gökmen Özdemir, “büyük zincir kurumları ve küçük emlak ofisleri emlak sektöründeki durgunluktan ne yazık ki olumsuz etkilendi. Sektördeki bu durağanlık özellikle butik emlak ofislerinin sanal ofislere kaymasına sebep oldu. Emlak sektörünün temsilcileri toplantılarının yüzde 90‘ının dışarıda organize ediyor ve ofise ihtiyaç olmadan da çalışabiliyor. Bu durumda sektör temsilcilerinin ofis maliyetleri bir yük haline gelmiş oluyor. Butik firmalar için kur etkisini ve gelir gider dengesini korumak oldukça zor bir durum. Burada imdatlarına sanal ofisler yetişiyor. Durum gösteriyor ki sanal ofisler, önümüzdeki 5 yılda fiziki ofise ihtiyaç duymayan bir çok iş kolunun, kurtarıcısı olacak.” Dedi.





Sanal ofisler hayatı kolaylaştırıyor.





Araştırmalara göre 2020 yılında Türkiye’deki işgücünün yüzde 70’i ofis dışında çalışacak. Bir ofis için ödenmesi gereken, depozito, elektrik, su, doğalgaz, personel ücreti maliyetlerini ortadan kaldıran sanal ofisler, fiziki ofislere nazaran  büyük ölçüde tasarruf sağlıyor. Düşük maliyet ve prestijli iş adresi, telefon, kargo işlemleri gibi özelliklerle dikkat çeken sanal ofis konsepti, her sektörden ihtiyacı karşılayabilecek bir yapı haline gelmiş durumda.