Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik 05 Haziran tarihinde yürürlüğe girmiş ve sektörde faaliyet gösteren birçok emlak işletmesi için yeni kurallar ve düzenlemeler getirilmişti.


Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde yani en geç 5 Eylül tarihinde emlak işletmeleri için Yetki Belgeleri verilmeye başlanılacak. Yetki belgesi, emlak işletmesinin bulunduğu yerdeki Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Bilgi Sistemi üzerinden verilecek. Başvuru sonrasında emlak işletmesinin yeter şartları taşıyıp taşımadığı, başvuru tarihinden itibaren yedi gün içinde Ticaret İl Müdürlüğü tarafından bir tutanakla yerinde tespit edilecek. Yetki belgesi verilmesinde aranan şartları taşıdığı anlaşılan işletmelere, başvuru tarihinden itibaren on gün içinde yetki belgesi verilecek. Yetki belgesi talebi reddedilen işletmelere durum gerekçesi ile birlikte Bilgi Sistemi üzerinden bildirilecek. Belge, her işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve beş yıl geçerli olacak” dedi.

Yetki Belgesi Olmayan İşletmelere Ruhsat Verilmeyecek

İşletmenin yetki belgesine sahip olup olmadığının işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce Belediyeler tarafından kontrol edileceğini belirten Özelmacıklı “Yetki belgesi olmayan işletmelere Belediyeler ruhsat vermeyecek. 5 Haziran sonrasında emlak ofisi açacak olanlar için en az net 30m2 alana sahip ayrı bir bağımsız bölüm şartı da söz konusu.  Ayrıca içinde idari büro ve kabul yerinin yanı sıra dosyalama işleminin fiziksel olarak yapılması durumunda arşiv bölümü bulunması da zorunlu. Hizmetin düzenli, sistemli ve hızlı bir şekilde verilmesini sağlayacak miktar ve özellikte masa, dolap, koltuk ve benzeri malzeme ile bilgisayar, internet, telefon, tarayıcı ve faks gibi teknik donanıma sahip özellikler de kontrol edilecek. Bu düzenleme ile sanal ofis veya evden emlakçılık da yapılamayacak” dedi.

Müteahhitler Sadece Kendi Yerlerini Satabilecek

Taşınmaz ticaretine yönelik hizmet verilen işletmelerin, bu hizmet dışında ticari faaliyette bulunamayacaklarını da belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Emlak işletmeleri, işletme tabelası ve basılı evrakı dâhil olmak üzere faaliyetleri sırasında mesleğini tanımlayan ibareler dışında herhangi bir ibare de kullanamayacaklar. Bu sayede galerici – emlakçı, inşaatçı – emlakçı ayrımları da ortadan kalkacak. Müteahhitler bile sadece kendilerine ait taşınmazları satabilecek. Mal sahibinin yerlerini satmaları için emlak işletmesi olmak ya da bir emlak işletmesi ile anlaşmak zorundalar” dedi.