Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verileri arasından derlenen bilgilere göre; 2013 yılı Ocak ayı ile 2018 yılı Ağustos ayı arasında geçen dönemde, toplam; 5 milyon 896 bin 269 konut satışı tespit edilmiş oldu.


Yabancılara yapılan konut satışı da bu 6 senelik süreç boyunca çok ciddi bir oranda artış kaydetti. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise Mütekabiliyet Yasası. Özellikle ülkemiz sathında, belirli koşullar doğrultusunda konut alan kişilere vatandaşlık hakkı verilmesi gibi düzenlemelerin de etkisi ile son senelerde, yabancılara yönelik konut satışları de iyice arttı. 2013 senesi itibarı ile yabancılara totalde 12 bin 181 adet konut satılırken, bu yılın ilk 8 ayı içerisinde ise bu sayı; toplam 18 bin 540 adede ulaştı. 6 yıl içerisinde, yabancılar, Türkiye'de toplamda 112 bin 933 adet konut satın almış oldu.

Yabancılar, en çok İstanbul'dan konut aldı. İstanbul dışında ise; Antalya, Bursa ve Yalova tercih edildi. Konut alan yabancıların uyruklarına göre tasnifinde ise; Irak, Suudi Arabistan ve Kuveyt kökenliler, konut alımında ilk sıralarda yer aldı. Rusya, Afganistan ve Azerbaycanlılar da yine üst sıralarda, kendilerine yer buldu.

Gel gelelim bizim milletimize faiz oranları öyle bir yükseldi ki ev almak Vatandaşımıza hayal gibi geliyor!