Rayiç bedel, gayrimenkulün günümüz piyasasındaki alım-satım değeridir. Pazar değeri olarak da adlandırılan bu bedel piyasada oluşan değer ve emlak vergisini esas alan değer olmak üzere ikiye ayrılır.

Peki, rayiç bedel nedir? 

Piyasa koşullarına göre belirlenen rayiç bedelleri etkileyen unsurlar arasında arz-talep dengeleri, semt, ilçe, mahalle, manzara, ulaşım, sokak sayılabilir. Emlak vergisi rayiç bedeli belirlenirken mülkün minimum değeri hesaplanır. Ayrıca emlak vergisi için ödenecek bedel söz konusu rayiç bedeller üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunur. Esas rayiç bedel genellikle piyasa değerinin altında kalır.

Rayiç bedel nasıl hesaplanır?

Rayiç bedeli hesaplamak için gayrimenkulün yer aldığı semtteki en az diğer üç gayrimenkulün rayiç bedelini ve metrekarelerinin öğrenilmesi gerekiyor. Örneğin bir meskenin rayiç bedelini hesaplamak istediğinizi farz edelim. Bu durumda, aynı semtteki üç farklı meskenin rayiç bedeli ve metrekarelerinin öğrenilmesi gerekiyor. Bu üç evin rayiç bedelinin toplamını, üç evin toplam metrekaresine bölerek; bu semtte metrekare başına kaç lira rayiç bedel olduğu tespit edilebiliyor.

Metrekare başına düşen rayiç bedelini, esas rayiç bedeli bulmak istenilen evin metrekaresi ile çarparak evin gerçeğe yakın rayiç değeri kısmen de olsa bulunmuş oluyor.

Eğer semtte yapılaşma oranı artıyorsa ve kentleşme yüksek seviyedeyse rayiç bedelinde artış görülür. Ülkedeki ekonomik durum ve genel piyasadaki canlılık da emlak rayiç bedelini etkileyen etmenlerdir.