Bu amaçla bugünden itibaren emlak ilanları sadece yetkili kişi ve kuruluşlar tarafından e-Devlet üzerinden yayınlanabilecek. Ayrıca, yetki belgesi olmayan oto galerilerinin araç ilanı vermesi yasaklandı. 2023 model ve üzeri konsinye araç satışlarında ise araç sahibinin e-Devlet üzerinden yetkilendirme yapması zorunlu hale getirildi.
Son yıllarda ciddi bir sorun haline gelen emlak sektöründeki manipülatif fiyatlar ve sahte ilanları engellemek amacıyla Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EİDS) kapsamı genişletildi.
Emlak ilanları için 2023 yılından itibaren uygulanan sistemde bugünden itibaren yeni bir döneme geçildi.
Haber Global'de yer alan habere göre 7 Nisan itibarıyla tüm emlak ilanları yalnızca e-Devlet üzerinden, yetkilendirilmiş kişi ve kurumlar tarafından yayımlanacak. Bu değişikliğin hem emlakçılar, hem de tüketiciler için güvenliği artırması bekleniyor.
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, kimlik doğrulama uygulamasının ardından EİDS kapsamında yetki belgesi olmayan işletmelerin ilan vermesinin sonlanacağını belirterek, "7 Nisan itibariyle konsinye olarak tabir ettiğimiz üçüncü kişilere ait araçların satışından önce araç sahibi, satış ve pazarlama sorumluluğu verdiği işletmeye kendi e-devlet hesabı üzerinden yetki verecek. Otomotiv sektörü için ilk etapta 2023 model ve sonrası araçlar için zorunlu hale getirilirken 2025 yılının ileriki dönemlerinde tüm araçları kapsaması bekleniyor" dedi.
YETKİ BELGESİ GEREKİYOR
EİDS'nin sahte ilan ve dolandırıcılık teşebbüsleri açısından hem faydalı, hem de caydırıcı bir uygulama olduğunu dile getiren Ertemel, "Son dönemde sahte ilan kaynaklı dolandırıcılık vakaları ortadan kalkmış durumda. Öte yandan e-devlet üzerinden yetkilendirme ise kayıt dışı ticaretin takibi ve tespiti noktasında da fayda sağlayacaktır. Ayrıca yetki belgesi sahibi olmayan işletmelerin ilan verememesi de sektörün kalite standartlarını yükseltecek, yetki belgesinin önemini arttıracak bir uygulama olacaktır" diye konuştu.
Ertemel, "İlan sürecinden önce yapılan bakım, temizlik, ekspertiz vs. gibi işlemlerin firmaya oluşturduğu mali giderin ardından yetkinin iptal edilebilmesi ya da farklı firmalara verilebilmesi gibi süreç içerisinde yaşanabilecek hususlar birtakım maddi anlaşmazlıkları da beraberinde getirebilir" ifadelerini kullandı.
Yetki belgesiz ilan verilememesini değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Ufuk Tetik ise 2 yıldır uygulanan kiralık daire sisteminin ilanları disipline ettiğini söyledi.
İş yerleri ve kiralık araçların da artık ilan doğrulama sistemine girmesini yorumlayan Tetik, şunları söyledi: "Burada, konunun muhatapları olan profesyonellerin devreye girdiğini görüyoruz maalesef gayrimenkul sektörü denetimden uzak bir sektör ve insanlar manipülatif fiyatları çok rahatlıkla teleffuz ediyorlardı."
CEZASI NE KADAR?
Yeni düzenlemelerle birlikte, sektördeki kurallara uymayanlara ciddi cezai yaptırımlar uygulanacak.
Emlakçılar ve otomobil galerileri, belirlenen kurallara uymadıkları takdirde 10 bin TL ile 100 bin TL arasında idari para cezası ile karşı karşıya kalacak.