Yeni düzenlemeyi anlattı. 5 Aralık 2019 tarihinde biten yetki belgesi müktesep hakları 2020 Temmuz ayına uzatıldı. Yeni düzenleme ile herkes emlakçılık yapamayacak. Kimler emlakçı olabilecek, hangi şartları taşıması gerekiyor en önemlisi daha önceden emlak işiyle uğraşanlar için müktesep haklar geçerli olacak mı sorularının cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.





İlk defa emlakçılık yapmak isteyen kişilere şöyle bir düzenleme geldi. 5 Haziran 2018'de Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği yayınlandı. Bu yönetmelik artık emlakçılığın koşullarını, nasıl yapılacağını, hangi koşula uyulacağını, hangi kriter taşıyacağını yayınladı.





Bu duruma göre göre 5 Haziran 2018'den sonra emlakçılık yapmak istiyorum diyen birinden en az lise mezunu olması bekleniyor, 2.si ofisin en az net 30 m2 olması isteniyor ve mesleki yeterlilik sınavına katılıp belge alması isteniyor. Bu 3'ü değişmez koşul şu anda. Bir de sabıka olmayacak özellikle yüz kızartıcı suçların hiç affı yok.





Fakat bazı kasten işlenen suçlar veya masumane işlenen suçlarda da 5 yıldan fazla hüküm giymemiş olacak. İlk çıkışı direk sabıka üstüneydi, zaman vermemişlerdi. Ama adam trafik kazası yapmış, yargılanmış, hüküm giymiş. Mesela kavga etmiş bir adamı yumruklamış, mahkeme 1 ay ceza vermiş, sabıkalı gözüküyor, vermiyorlar. Biz de dedik ki bu işi yeniden düzenleyin. Devlet memuriyetinin koşulları gibi düşünün ama bunun yanındaki öteki kasten işlenen suçlar dediğiniz zaman onların dışındaki kalan suçlarda da adamı aforoz etmeyin.





Bununla ilgili bir düzenleme yapıldı ve 5 yıl ve daha fazla hüküm giyenler olarak değiştiriliyor şu anda. Yeni değişiklik yapıldı, kesin olacak bu şekilde. Çünkü bu konuda da bekleyen çok fazla. Dediğim gibi adam bir tokat atmış, şikayetçi olunmuş, 1 ay ceza almış tabi adam sabıkalı görünüyor. Veya trafik kazası yapanı, kasti kaza diye göstermiş hakim, onda da sabıkalı görünüyor. Bu işin bir ölçüsü, bir kriteri olmalı dedik. Nitekim 5 yıl ve daha fazlası diye düzeltiliyor şu anda." dedi.





Yeni düzenleme ile değişen komisyon ücretleri hakkında açıklama yapan Aşa"Şimdi komisyon oranı yüzde 2, alıcı yüzde 2, satıcı artı KDV, kiralıklarda bir aylık kira artı KDV olarak belirlendi. Bu 5 Haziran 2018 itibariyle yasallaştı. Bu Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği içinde var. Piyasada aslında herkes biliyor ama herkes işine geldiği gibi hareket ediyor. Özellikle kendini kurumsal diye tanıtan veya o şekilde çalışan bazı firmalar hala yüzde 3 artı KDV, yüzde 12 artı KDV.... Yüzde 2 artı KDV kesinleşti aksi takdirde uygulayanları Ticaret İl Müdürlüğü'ne şikayet edebilirsiniz. O uygulama kesinleşti."