Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan ve yasalaşan düzenleme ile ikinci el taşınmaz ticaretinde haksız KDV uygulamasına son verildi.


Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeye göre, ikinci el taşınmaz ticareti ile iştigal eden mükelleflerce, mükellef olmayanlardan alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el taşınmazların tesliminde özel matrah uygulanması sağlanacak. Bu işlemlerde matrah, ikinci el taşınmazların alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olacak.

Haksızlık Sona Erdi

Yapılan düzenleme ile sektörde önemli bir haksızlığın sona erdiğini dile getiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Emlakçılar gerçek bir kişiden taşınmaz aldıklarında herhangi bir fatura alamıyor, lakin satış bedelinin tamamına fatura kesmesi ve kdv ödemesi gerekiyordu. Yapılan düzenleme ile artık satış bedelinin tamamına değil, alım bedeli düşüldükten sonra kalan tutara fatura kesilecek” dedi.

Arsa Sahibinin KDV’si

Kanuna göre ayrıca arsasını müteahhide veren arsa sahipleri açısından da düzenleme yapıldığını belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Bu durumda arsa sahipleri sadece aldığı konut veya işyeri için kdv ödeyecek. Ayrıca arsa sahibine kalacak konut veya iş yerlerine ilişkin arsa payının  müteahhide devri söz konusu olmadığından, arsa sahibine bırakılacak konut veya iş  yerlerinin maliyet bedelinin tespitinde arsa payı dikkate alınmayacak” dedi.

 

ALTIN EMLAK Hakkında:

Altın Emlak tamamı yerel sermayeli, güçlü sistem altyapısına sahip bir emlak franchising markasıdır. MEB onaylı eğitim verme yetkisine sahip ilk kuruluş olma özelliği taşıyan ALTIN EMLAK, hizmetleri Türk Standartları Enstitüsü’nden onaylı ilk ve tek firmadır. Suudi Arabistan’nın yanı sıra Türkiye’de 25 ilde 100’ü aşkın temsilciliği bulunan ALTIN EMLAK, büyümesini franchising sistemi ile sürdürüyor.