Online konut aramalarında 1980-1999 doğumluları kapsayan “Y kuşağı”, “geleneksellere” baskın çıktı. Y kuşağının, yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet’in sektördeki ilk ve tek dijital sekreter hizmeti olan JETHAT aracılığıyla gerçekleştirdiği ev arama oranı Ocak’ta yüzde 46 oldu. JETHAT’a gelen aramalar incelendiğinde kullanıcıların 2018‘in Ocak ayında en çok aradığı 5 şehir İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Aydın olarak sıralandı. Kullanıcıların İstanbul’da en çok aradığı 5 ilçe ise Beylikdüzü, Esenyurt, Bahçelievler, Pendik ve Küçükçekmece oldu

Emlakjet verilerine göre, konut arama tercihlerinde kuşaklar arası tercihler hissedilir olmaya başladı. Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet’in, emlak ofislerine gelen hiçbir çağrıyı kaçırmama fırsatını veren ‘sektördeki ilk ve tek dijital sekreter hizmeti’ JETHAT’a gelen çağrılar, sektöre yönelik talebe ilişkin önemli veriler sağladı.

Y kuşağı online aramada Emlakjet’i tercih etti

JETHAT’ın 2018 Ocak ayını ve 2017 yılının tümünü kapsayan kullanım verilerine göre, JETHAT ile Emlakjet üzerinden ev arayanların yaş dağılımının en fazla yüzde 34 ile 25-34 yaş aralığında olduğu ortaya çıktı. Verilere göre, 18-24 yaş aralığı ise yüzde 12 oldu. Böylece 1980-1999 yaş aralığını kapsayan Y kuşağının, JETHAT aracılığıyla Emlakjet üzerinden ev arama oranı yüzde 46 oldu. Buna karşılık 35-44 yaş aralığı yüzde 22, 45-54 aralığı yüzde 16, 54 ve üstü ise yüzde 16 oranlarında pay aldı.

 

Konut aramasında hız, pratiklik ve keyifli arama gibi kriterlere önem veren Y kuşağı, Emlakjet’in sunduğu ve konut ilanının şehrin herhangi bir noktası girilerek kolay bulunmasını sağlayan ‘Yakınında Ara’, 1.5 kilometre uzağındaki tüm sosyal çevre ve yaşam koşullarını gösteren ‘ ‘Çevrede Ne var?’; seçilen 4 ilanın aynı anda tüm özellikleriyle yan yana görüntülenmesine imkân veren ‘İlan karşılaştırma’; favori ilan listelerini e-posta yoluyla istenilen kişilerle paylaşma fırsatı veren ‘Birlikte arama’ ve ilanı merkez alarak yakın mesafedeki önemli yerlere ulaşım bilgisi ve uzaklığını görüntülemeyi mümkün kılan ‘Nasıl giderim’ gibi hizmetlere de yoğun ilgi gösterdi. Verilere göre 2018’in Ocak ayında yüzde 59 oranıyla erkekler, yüzde 41 oranı ile ise kadınlar JETHAT aracılığı ile emlakçılara telefon etti.

JETHAT’a gelen aramalarda hangi bölgeler öne çıktı?

JETHAT’a gelen aramalar incelendiğinde kullanıcıların 2018‘in Ocak ayında en çok aradığı 5 şehir İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Aydın oldu. Kullanıcıların İstanbul’da en çok aradığı 5 ilçe Beylikdüzü, Esenyurt, Bahçelievler, Pendik ve Küçükçekmece olarak sıralandı.

Dijital sekreter JETHAT ile müşteri kaçırmak tarih oldu

Emlakjet, dijital bir CRM altyapısıyla birlikte sunduğu JETHAT ile sektörde ilk ve tek “dijital sekreter” hizmetini sunuyor. Emlak danışmanlarının müşteri kaçırmasını önleyen JETHAT’tan yararlanan emlak ofisleri, danışmanlarına verilen bir sanal numara üzerinden gelen çağrıları kendi panellerinde görerek arayan müşteri numarasını listeleyebiliyor. Böylece bir yandan cevapsız çağrılar kolaylıkla takip edilerek müşterilere hızla geri dönüş yapılması ve satış fırsatlarının kaçırılmaması sağlanırken diğer yandan danışmanların performansı yakından izlenebiliyor.

“Satışta hızlı olmak için en kritik dönemdeyiz”

2018 itibarıyla satışta hızlı olmanın, yeni müşteri kazanmanın ve en önemlisi müşteri portföylerini sağlıklı biçimde yönetmenin her zamankinden daha kritik hale geldiğini hatırlatan Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, şöyle devam etti: “Sektör Ocak ayına yüksek faiz ortamında vergi teşviği olmadan girdi. Firma kampanyaları aktif bir şekilde sürüyor ancak, konut fiyatları, orta gelirli alıcılar için hâlâ yüksek. İhtiyaç halindeki konut alıcısının talebi her dönemde durmadığı için, burada emlak danışmanlarının her zamankinden daha özenli olması gerekiyor. En önemli iş ortağımız olan emlak ofisleri, işlerinin yoğunluğu, müşterileri ile dışarda olmaları ya da mesai saatleri dışındaki saatlerde gelen telefonlar nedeniyle her 2 aramadan 1’ini kaçırabiliyor. Bu nedenle emlak ofisleri ve gayrimenkul danışmanlarının müşterilerine zamanında geri dönüş yapmasını ve işlerini kolayca yönetebilmesini sağlayan, sektördeki ilk ve tek dijital sekreter hizmeti JETHAT çok büyük ilgi gördü. Önümüzdeki dönemde bu hizmete olan talebin artarak devam edeceğini öngörüyoruz.”

Proje firmaları da aramalarını JETHAT’la yönetebiliyor

Emlakjet, emlak ofislerinin yanı sıra proje firmalarına da JETHAT hizmeti sunuyor. Türkiye’nin en gözde projeleriyle ilgili detaylı bilgilerin bulunduğu “Projeler” bölümünde herkes ihtiyacına uygun projeler hakkında merak ettiklerini bir arada bulabiliyor. Yalnızca proje ismini, firmayı ya da semt adını yazarak aradıkları projelere ulaşan müşteriler burada sunulan JETHAT numarasıyla proje geliştiricisiyle anında iletişime geçebiliyor. Proje firmaları ise kendilerine sunulan özel telefon numarası ile gelen aramaların analizlerini yapabiliyor, müşteri portföylerini etkin şekilde yönetebiliyor.

 

“Sektörde reformlar için artık hızla hareket edilmeli”

TÜİK Ocak verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %1,7 oranında artarak 97.019 oldu. İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %20,3 oranında azalarak 28.678 oldu ve satışlar içindeki payı % 29,6 olarak gerçekleşti. Geçen yılın Ocak ayında bu pay, % 37,7’ydi. İlk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %0,3 artarak 44.363 olurken, toplam konut satışları içinde ilk satışın payı % 45,7 oldu. İkinci el konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre %2,9 artış göstererek 52.656 oldu.  Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %25,7 artarak 1.742 oldu.

Verileri değerlendiren Gizem Moral Kunter, şöyle devam etti: “Ocak, genel anlamda kış koşulları ve yarıyıl tatili nedeniyle mevsimsel olarak satışların durgun olmasının normal kabul edildiği, firmaların önünü görmek için durum değerlendirmesi ve planlamalarını yaptığı bir aydır ve satışlar kısmen Şubat ve Mart’la beraber kıpırdanır ve baharda ivmelenir. Geçen yıl Ocak ayında Reina ve İzmir’deki terör saldırılarının olumsuz yansımalarının görülmesine rağmen satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.8 artarak 95.389 olmuştu. Bunda konut kredisi faiz oranlarının kamu bankalarının desteğiyle aylık yüzde 0,88'lere gerilemesi ve Şubat-Mart döneminde 240 aya varan vadeli güçbirliği kampanyalarının başlayacağının Ocak’ta yavaş yavaş gündeme gelmesi etkiliydi.

Bu yıla bakarsak, mevsimsellik etkisine bir de en düşük aylık konut kredisi faizinin % 1.15’e yükselerek son 20 ayın en yükseğine çıkması ve vergi teşviklerinin kalkması eklendi. Afrin operasyonu ise jeopolitik risk algısında bir miktar bozulmaya neden olarak Türk mali piyasalarını baskı altına aldı. Bunlar ışığında bu yılın Ocak ayında satışlardaki yüzde 1,7’lik artışta geçen yıldaki tapu devirlerinin yansıma etkisi olduğunu da unutmayalım. Bu konjonktürde düşüş olmamasını da aslında önemli bir başarı olarak görüyoruz. Sektör bugün, vergi teşviğini ve makul faizlerde konut satışının önünün açılmasını talep ediyor. 2018 için konulan 1,5 milyon adetlik satış hedefi için hükümetten reform adımlarının gelmesi bu yıl daha kritik.”