Geçtiğimiz aylarda görüşmelerini tamamlayan Oltu Kaymakamlığı ve Ergün Mimarlık, 1919 – 1920 yıllarında var olan Oltu Şura Hükümeti’ne ait eserlerin sergileneceği Oltu Müzesi için bir araya geldi.


20 seneyi aşkındır çeşitli ölçeklerde mimarlık hizmeti veren ve pek çok ödüllü projeye imza atan Ergün Mimarlık, Oltu Kaymakamlığı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Oltu Belediyesi Başkanlığı’na Oltu Müzesi projesini sundu.

Oltu Hükümet Konağı’nın hemen arkasında yer alan ve 10 dönümlük arazi üzerine yapılması planlanan müze yapısı ve çevre düzenlemeleri için Ergün Mimarlık ortaklarından Y. Mimar Eser Ergün; Oltu Kaymakamı Şenol Turan, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek veİş Adamı Yusuf Cebeci’ye projenin detayları hakkında bilgilendirici bir sunum yaptı. İş Adamı Yusuf Cebeci’nin masraflarını üstlendiği proje kapsamında; paydaşlar Ergün Mimarlık tarafından hazırlanan konsept proje üzerinde mutabık kaldı.

‘Aidiyet’ Hissi Ön Planda

Oltu’nun kültür ve sanat hayatına önemli katkı sağlayacak müzede, 1919-1920 yıllarında Erzurum’un Oltu ilçesinde var olan Şura Hükümeti’ne ait eserler sergilenecek. Müze yapısı aynı zamanda Oltu taşı işlemeciliği gibi güncel dönem kültürel üretim faaliyetlerine dair bilgilendirmelere de ev sahipliği yapacak. Ergün Mimarlık için, bulunduğu bölgenin kültürüne, yerin coğrafik ve topoğrafik özelliklerine uygun bir müze yapısı tasarlamak öncelikli hedeflerden biri olmuş. Erzurum ve Oltu’da bulunan önemli tarihi yapıların mimarilerinden izler taşıyan Oltu Müzesi; avlulu plan şeması, peyzajla kurduğu ilişki ve doğal malzeme seçimleri ile aidiyet hissinin ön planda olduğu bir atmosfer yaratıyor.


Simgesel Bir Değer


Oltu ilçesinin tarihinde var olmuş, Oltu Şura Hükümeti’ni tanıtan müze yapısı, içeriği itibariyle simgesel bir değere sahip. Mimari formda kullanılan belirgin hatlar ve geometri, bu simgesel değeri ön planda tutan yalın ve anıtsal bir yapı ortaya çıkartıyor.


Toplam 1200 metrekarelik inşaat alanına sahip Oltu Müzesi’nin yerleşim kurgusunda müzenin farklı kotlardan ulaşılabilirliği göz önünde bulundurulmuş. Yol kotunda giriş, ziyaretçileri kucaklayan ve davetkar bir tavır sergileyen meydan ile desteklenirken bir alt kotta, geçici sergi alanı ve kafe ile parktan müzeye erişim sağlanmış. Oltu’nun geçmişi ve kültürel değerleri ile ilgili bilgilerin verildiği ilk sergi galerisi ise girişin yanında konumlandırılmış ve simgesel değeri vurgulamak amacıyla yapının diğer bölümlerine göre yükseltilmiş. Yeşille entegre iç avlu ziyaretçilerine konforlu dinlenme, bekleme ve etkinlik alanları sunarken içe dönük kullanımı zenginleştirmiş. Yapının genelinde kullanılan doğal taş malzeme, yerel dokudan referans alarak yapıyı çevresiyle uyumlu hale getiriyor ve ışıkla kurduğu ilişkilerle zengin detaylar sunuyor.


Ergün Mimarlık ortaklarından Y. Mimar Eser Ergün için projeyi diğerlerinden farklı kılan en önemli özellik, kentin kültürel değerleriyle bütünleşik bir tavır sergilemesi olmuş: ‘Oltu Müzesi, bölgedeki tarihi yapıların ruhunu çağdaş bir anlayışla yansıtan simgesel değer, çevresiyle uyumlu davetkar bir yapıdır.’


ERGÜN MİMARLIK HAKKINDA:
Ergün Mimarlık; Dr. Ender Ergün ve Y. Mimar Cavit Ergün tarafından 1995 yılında, İstanbul’da kurulan mimarlık ve tasarım stüdyosudur. 2007 yılında Y. Mimar Eser Ergün’ün ortak olarak katılımıyla kolektif bir üretim modeli benimseyen ekip, mimarlık ve iç mimarlık alanlarında taze ve yeni fikirler üretmeyi amaçlar. Tasarladığı yapıların mekânsal bütünlüğünü sağlamak amacıyla, 2012 yılından bu yana, Mimar Zeynep Yapar Ergün ve Mimar Esat Özkan’ın iç mimari bölümünü kurmasıyla, iç mimari projeler de üreterek, mimari pratikleri iç mekan çözümleri ile bir araya getirir. Kuruluşundan itibaren farklı ölçeklerde konut, iş merkezi, alışveriş merkezi, hastane, sosyal ve kültürel tesisler gibi geniş bir yelpazede hizmet veren Ergün Mimarlık, üretmekte olduğu projeleri çevresel bağlamı ve kentsel bütünlüğü ile ele alan bir tasarım anlayışına sahip olan Ergün Mimarlık, katıldığı ulusal mimari proje yarışmalarında 5’i Birincilik olmak üzere çeşitli derecelerde ödüller aldı.

Ergün Mimarlık tarafından projelendirilen Mermerler Plaza, Nida Kule Göztepe, Nidapark Beşiktaş, Palladium Antakya, Pendik Cebeci Residences, 3S Firuze Konakları Satış Ofisi yapıları, European Property Awards, World Architecture Community Awards, Sign Of The City Ödülleri ve Arkitera Mimarlık Yıllığı Seçkileri gibi ulusal ve uluslararası birçok platformda ödüle layık görüldü.