Mahmutbey Bahçeşehir Esenyurt metro hattına 2,7 kilometrelik 2 istasyon daha ilave edildi.


Mahmutbey Bahçeşehir Esenyurt metro hattına iki yeni istasyon daha ilave edildi. Sonradan ilave edilen 2,7 kilometre uzunlundaki Ardıçlı ve Esenyurt Meydan istasyonları için ÇED olumlu kararı çıktı.

18,6 kilometre uzunluğundaki Mahmutbey Bahçeşehir Esenyurt uzatma hattı raylı toplu taşıma sistemi projesinin ilk 9 durağı olan Mahmutbey Esenkent istasyonları için ÇED gerekli değildir kararı 2015'te alınmıştı. Şimdi ise projeye sonradan dahil olan Ardıçlı ve Esenyurt Meydan istasyonlarının ÇED gerekli değildir kararı alındı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Ulaşım Planlama Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Mahmutbey Bahçeşehir Esenyurt metro hattı 750 milyon TL yatırımla hayata geçirilecek.

ESENYURT METROSU NE ZAMAN AÇILACAK?

Toplam 11 istasyondan oluşan Mahmutbey Bahçeşehir Esenyurt metro hattının ne zaman açılacağı ise merak konusu. ÇED raporunda yer alan bilgiye göre hat 4 yıl sonra hizmete açılacak.

İstanbul Bağcılar, Küçükçekmece, Avcılar Başakşehir ve Esenyurt ilçelerini kapsayan hat 18,6 kilometre uzunluğa sahip.

Mahmutbey Bahçeşehir Esenyurt metro hattının Mahmutbey istasyonunda M3 Kirazlı – Başakşehir – Olimpiyatköy metrosu ile Mehmet Akif İstasyonunda ise Ataköy – İkitelli Metro hattına Temapark istasyonunda ise Halkalı-Arnavutköy-3.Havalimanı metro projesi ile entegre olarak İstanbul şehrinin toplam trafiğinin rahatlanması hedefleniyor.

11 İSTASYONDAN OLUŞUYOR

18,6 kilometrelik Esenyurt metro hattı 11 istasyondan oluşuyor.  Esenyurt metro hattı güzergahı ise şöyle;
•    Mahmutbey
•    Bölge Parkı
•    Mehmet Akif
•    Toplu Konut
•    Tema
•    Hastane
•    Tahtakale
•    Ispartakule
•    Bahçeşehir
•    Esenkent
•    Ardıçlı
•    Esenyurt Meydan

Hattın başlangıcı, Kabataş – Mahmutbey metrosunun inşaatı devam eden Mahmutbey İstasyonu'ndan başlıyor. Buradan Bölge Parkı, Mehmet Akif, Toplu Konut, Tema, Hastane, Tahtakale, Ispartakule, Bahçeşehir, Esenkent, Ardıçlı'dan geçerek Esenyurt Meydan İstasyonunda son buluyor.

Metro hattının Mahmutbey istasyonu, M3- Kirazlı-Başakşehir-Olimpiyatköy metrosunun aynı isimli istasyonuyla entegrasyon halinde. M3 metrosunun Bakırköy (İDO) uzatmasının yapım ihalesi de 2015'te yapıldı. Böylece Mahmutbey Bahçeşehir metrosundan M3 metrosuna aktarma yapan yolcular Bakırköy gibi şehrin önemli merkezlerinden birine raylı sistem ile erişme imkanına sahip olacaklar. Bununla birlikte aynı güzergah kullanılarak Yenikapı- Havalimanı hattı ve metrobüse de ulaşmak mümkün hale gelecek. Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt metro hattının Mehmet Akif istasyonunda ise planlanan Ataköy-İkitelli metrosu ile bir entegrasyonu söz konusu ve böylece yine şehrin güney tarafı ile önemli bir bağlantı sağlanacak. Söz konusu metro projesinin Temapark istasyonunda ise yapılması planlanan Halkalı-Arnavutköy-3.Havalimanı metro projesi ile bir bağlantı öngörülmektedir. Böylece Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt hattını kullanan yolcuların 3. Havalimanı'na erişimi kolaylaşacak.