Potansiyel bir ev alıcısı ilk etapta hayalindeki evde aradığı özelliklerin sadece yüzde 17’sini biliyor. Akıllı gayrimenkul ofisi Yuvako’nun yaptığı araştırmaya göre alıcıların ev alırken en çok dikkat ettikleri şeyin başında ‘lokasyon’ geliyor. Özellikle toplu taşıma ve merkezi noktalara yakın bölgeler alıcıların ilgisini çekiyor.

Garantipartners’ın desteklediği, akıllı gayrimenkul ofisi Yuvako, yaptığı araştırmayla bir ev satın alırken dikkat edilen ve göz ardı edilen noktaları ortaya koydu. İstanbul’da ev almak isteyen bin 375 kişi üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre alıcı adayları için en önemli üç nokta lokasyon, metrekare ve fiyat. Evin depreme karşı dayanıklılığı ise yüzde 2 ile alıcılar açısından son sıralarda yer alıyor.

 






















Alıcının ilk anda dikkat ettikleri
Lokasyon 34%
Metrekare 28%
Fiyat 26%
Diğer 12%

 

Bilgi sahibi oldukça istekler artıyor

Ev almak isteyen kişilerin ilk aşamada dikkat ettiği noktalara, ev alımı üzerine bilgi sahibi oldukça yenileri ekleniyor. Bu noktada dijital gayrimenkul ofisi Yuvako’nun farkı devreye giriyor. Yuvako tarafından alıcılar için piyasaya ve beğenilen eve dair araştırma kontrol ve raporlama yapıldığında en başta göz ardı edilen farklı noktalar alıcının ilgi alanına giriyor. Örneğin bağımsız değerleme raporları ve kira geri dönüş oranları hesaplandıktan sonra evin yatırım potansiyeli ve kendini kaç yılda amorti edeceği konuları alıcılar tarafından sorgulanmaya başlanıyor.

 

Evi bir gayrimenkul uzmanı ile birlikte gezen alıcı adayı için o evin tadilat ihtiyacı da dikkat çeken bir konu olarak öne çıkıyor. Bu noktada potansiyel alıcı, evi satın aldıktan sonra yapması gereken olası masrafları da göz önünde bulundurmaya başlıyor.

 

Alıcı danışmanlarıyla farkındalık artıyor

İlk anda sadece evin kaç metrekare olduğuna dikkat eden ev alıcıları ileri aşamalarda Yuvako alıcı danışmanının yönlendirmeleri sonrasında evde metrekarenin nasıl kullanıldığına da dikkat etmeye başlıyor. Bu sayede en baştaki m2 olarak beklentisinden daha küçük ve dolayısıyla daha ucuz ama doğru bir mimariye sahip olduğu için daha kullanışlı olabilecek evler bulunabiliyor.

 

Yine ilk anda akla gelmeyen ev alırken karşılaşılabilecek yasal ve maddi riskler de alıcı danışmanının belediye ve tapu dairesinde yaptığı kontroller ile açığa çıkıyor.

 


















Bilgi sahibi olduktan sonra ek olarak dikkat edilen noktalar
Yatırım potansiyeli
Evin tadilat ihtiyacı
Evin mimari yapısı
Yasal riskler

 

 

“Alım stratejisi oluşturuyoruz”

Yuvako kurucu ortağı Altay Tınar, “Bir alıcı bize başvurduğunda hayalinde bir ev olsa dahi aslında istek ve ihtiyaçlarının sadece yüzde 17’sini biliyor. Alıcı için bir alım stratejisi oluştururken onu aydınlattığımız bu noktalara ek olarak, doğru kararı vermesi için kendisine sorması gereken soruları da ortaya koyuyoruz. Bu sayede ne istediğini çok daha iyi şekilde anlayabiliyor” diyor.

 

Yuvako, alıcılarının istek ve ihtiyaçlarını anlayıp onlara sadece beğenecekleri evleri göstermek için machine learning (makine öğrenimi) tabanlı bir yapay zeka algoritması kullanıyor. Yuvako alıcıları ile yapılan çalışmada bu istek ve ihtiyaçların ortalama yüzde 92 oranında doğru analiz edilip sadece beğenecekleri evlerin önerildiği beyan edildi. Bu sayede normalde 150 saati bulan ev bulma ve alım süreci, 20 saat gibi bir zaman ayırarak başarı ile sonlanabiliyor.