Yeni bir daire alacaksınız ve uzun süre para biriktirdiniz ya da kredi çektiniz, ev sahibi olmak için bütçeniz hazır.





Peki ev alırken önceliklerinizi belirlediniz mi, evin getirisine, özelliklerine, ulaşım imkanlarına baktınız mı? Ev alırken doğru yatırımı yapmanız için bir rehber hazırladık...





Ev sahibi olmak hayal değil ancak tüm beklentilerinizi karşılayacak doğru evi bulabilmek zor. Posta Gazetesi Meltem Kara'nın ev alırken nelere dikkat edilmemli haberine göre Tüm birikiminizi, kazancınızı yatırıp zar zor bir ev sahibi oldunuz ancak evin lokasyonu, ulaşım imkanları, aidatı, net alanı gibi özellikleri sizi memnun etmedi.Böyle bir durumla karşılaşmamak için evin sadece fiyatına değil tüm çevresine ve kullanışlılığına da dikkat etmeniz gerekiyor.





YATIRIM MI OTURUM MU?




TSKB Gayrimenkul değerleme Kurumsal Kalite ve İş Geliştirme departmanı Yönetici Yardımcısı Gamze Ertaş Karcıoğlu, ev alırken dikkat edilmesi gereken özellikleri sıraladı.Buna göre ev alırken önce hangi amaçla aldığınızı bilmeniz gerek. evi oturum amaçlı alıyorsanız, iç mekanın ne kadar kullanışlı olduğunu inceleyin. Yatırım için alıyorsanız gelişim potansiyeli olan bölgeleri ve kolay kiralanabilir daire tiplerini tercih edin.





TOPLU ULAŞIM İMKANI





Toplu ulaşım imkanlarına, kamusal yapılara yakınlık, konuta olan talebi buna bağlı olarak da konut fiyatlarını en çok etkileyen unsurların başında geliyor. Toplu ulaşıma yakın olmak, ulaşımınızı kolaylaştıracağı gibi evin değerini de artırır.





İŞİNİZE YAKIN MESAFEDE Mİ?





Alacağınız Ev Toplu Ulaşıma Ne Kadar yakın olmalı




Evin konumu da öncelikli konulardan biri. Zamanını trafikte harcamak istemeyen birçok kişi alacağı evin iş yerlerine yakın olmasını tercih ediyor. Ancak iş yeri merkeze uzak bir bölgedeyse bu da zamanla sosyal hayattan uzaklaşma sorununu da beraberinde getirebilir. Önceliklerinizi belirleyin ve tercihinizi bu doğrultuda yapın.





KAÇ YILDA GERİ DÖNER




Evi yatırım için aldıysanız geri dönüş süresi (amortisman) de çok önemli. Bu süre, evin bedelini, evin yıllık kira gelirinden elde edeceğiniz gelire böldüğünüzde ortaya çıkan süreyi ifade ediyor. Mümkün olduğunca kira getirisi yüksek yerleri seçin. Bölgedeki arza, talebe ve stoğa dikkat edin.





MEGA PROJE ETKİSİ




Evin bulunduğu çevrenin gelişim potansiyeli oldukça önemli. Yeşil alan, büyük projeler, ulaşım projeleri evinizin değerini artıran unsurlar olacaktır.





TAPU VE İSKANA MUTLAKA BAKIN




Ev alırken mağdur olmamak için de dikkat etmeniz gereken önemli noktalar var. Bunları şöyle sıralayabiliriz:





BUNLARA ÇOK DİKKAT EDİN!





  • Evin ruhsatını, iskan belgesini, mimari projesini inceleyin.
  • Dairenin konumu, alanı gibi özellikleri ile mimari projedeki konumu, alanı gibi özellikleri arasında fark olup olmadığını mutlaka tespit edin.
  • Tapu kaydı üzerinde, satın alınacak konutun değerini düşürecek ya da kısıtlama getirecek ipotek, haciz gibi bir şerh, beyan olup olmadığını kontrol edin.
  • Bina ya da site aidatlarının ne kadar olduğu ve aidata hangi kullanımların dahil olduğunu öğrenin.
  • Belirtilen alanının net alan mı brüt alan mı olduğunu sorgulayın. Brüt alana hangi kullanım alanlarının dahil olduğu hakkında bilgi alın. Net-brüt alanların incelemesi mimari projeden, bitmiş bir proje ise yerinde tespit edilebilir.
  • Satın alınacak daireye düşen otopark alanı ve adet olarak kullanım hakkının ne kadar olduğu bilgisini alın.
  • Konut için belirtilen satış fiyatına tapu harcı, KDV gibi harç ve vergilerin dahil olup olmadığını öğrenin.