Bugünlerde evinizi hızlı satmak, hem bu işi meslek edinen emlakçıların, hem de bir an önce evini satarak hızlı bir şekilde nakite çevirme ihtiyacı duyan kişilerin en büyük arayışı. İlanı nasıl girmelisiniz? Fotoğrafı nasıl çekmelisiniz? Hangi pazarlama aracı en etkindir? Bunlar gibi pek çok soru, özellikle sektörün canlanmasının beklendiği bahar aylarına gireceğimiz döneminde satıcıların aklını kurcalıyor. Piyasa rekabeti ile pek çok muadil ürünün birbiriyle kıyasıya yarışması ise, hem üründe hem pazarlamada farklılaşma ihtiyacını beraberinde getiriyor.
Sizler İçin Neler yaparak evinizi daha hızlı satabileceğinizle ilgili 14 tüyoyu
Emlakhaberi.com Genel yayın Yönetmeni ve Emlak34 Gayrimenkul yatırım uzmanı Kadir Özel sizler için bu konuları sizler için tek tek kaleme aldı.
Ben Profosyonel gayrimenkul danışmanıyım diyenler sizin evinizi satmak için ne gibi çalışmalar yapıyor ? Sizi bu konuda aydınlatıyor mu ? Doğru fiyat ve doğru zamanda ev satmanın kuralları nelerdir ? Bizler 25 yıllık tecribemizle bunlar yaşayarak sizler için değerlenirerek bilgi birikimimizi siz okuyucularımız için payşaştık.
- Önce duygusal yaklaşımlardan uzaklaşın!
Öncelikle evinizle ilgili duygusal bağlarınızdan olabildiğince uzaklaşın, bu bağ sizi tarafsız olmaktan, tarafsız olduğunuzda da gerçeklerden uzaklaştırır, zaman kaybı ve hedefe ulaşamamakla sonuçlanan hüsranı beraberinde getirir. Piyasa koşullarının duygusal bakışla değil realiteyle şekillendiğini unutmayın.
Eğer emlakçıysanız, evin ne alıcısı ne satıcısı olduğunuzu, sadece tarafları asgari müştereklerde buluşturmak ve satış işlemi gerçekleştirmek hedefinde olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın. Her gayrimenkul ün artıları ve eksileri olduğunu bilerek piyasa gerçeklerinden uzaklaşmayın.
- Bölgenin genel çerçevesini çizin
Evinizin bulunduğu semtin genel özelliklerini belirleyin. Hangi kesimden hangi eğitim ve gelir düzeyinde insanlar oturuyor? Bölgenin ticari kapasitesi nedir? Bu soruların yanıtlarını yazarak bölgenin genel çerçevesini çizin.
- Satacağınız evin konumunun artı ve eksilerini sıralayın
Evinizin semt içindeki konumunu merkezi noktalara yakınlık, ulaşım olanakları gibi açılardan tüm olumlu ve olumsuz özellikleri ile iki ayrı tablo halinde sıralayın.
- İç mekânı tüm özellikleriyle değerlendirin
Evinizin iç mekân özelliklerini, büyüklüğü, cephesi, kullanım rahatlığı gibi tüm özellikleriyle değerlendirin ve tıpkı dış mekânda olduğu gibi olumlu ve olumsuz özellikleriyle iki ayrı tablo halinde yazın. Elbette binanın deprem hasarlı olup olmaması, yaşı ve hatta binada oturanlarla ilgili bir problem olup olmamasını da alıcıları yakından ilgilendirecektir.
- Emsal evlerin satış değerlerini öğrenin ve karşılaştırın!
Semtinizde bulunan ve satışı gerçekleşmiş olan emsal nitelikteki evlerin satış değerlerini mutlaka öğrenin. Ardından pazarlaması devam eden Emlakların değerlerine göz atın. Bu size olumlu ve olumsuz özelliklerini sıraladığınız gayrimenkul ’ün değeri hakkında ışık tutacaktır.
- Alıcıyla empati kurmayı ihmal etmeyin
Bu aşamada kendinizi alıcı adayı olarak görün ve satmak istediğiniz evinizi neden siz satın almak isterdiniz veya neden satın almak istemezdiniz sorularının yanıtlarını kendinize tarafsızca verin.
- Bireysel satıcılar, emlakçı tecrübesinden yararlanmalı!
Bireysel konut satıcısıysanız, satış işlemine geçmeden önce mutlaka bir emlak uzmanı ile çalışın. Öncelikle onun bilgi ve tecrübesinin ışığında hareket etmek işlemi hem sağlıklı hem de hızlı neticelendirmenizi sağlayacaktır. Şayet kendiniz pazarlama yolunu tercih edecekseniz öncelikle interneti çok etkin kullanmanız gerekecektir.
- İnternet, emlak pazarlamanın % 70’i, iyi kullanın!
Emlakçılar ise satış aşamasında, pazarlamada interneti etkin kullanmalı, çünkü bu, o Emlak’ın pazarlamasının % 70’ini oluşturur. Bu kullanım zaman zaman salt ilan girişi, zaman zaman dopingli kullanımlarla öne çıkmak, zaman zaman videolu ya da üç boyutlu çekimler, zaman zaman da banner vermek gibi şekillerde gerçekleşebilir.
- Emlakçılar tüm pazarlama enstrümanlarını kullanmalı
Eğer emlakçı olarak ev satıyorsanız, elinizdeki evi pazarlarken yalnızca internet ya da afişleme çalışması yerine (aksini gerektiren bir durum yok ise) tüm pazarlama enstrümanlarını etkin kullanmaya gayret gösterin. Günümüzde gazete ilanlarını da dikkatle takip eden bir kitle bulunduğunu ve her malın değişik mecralarda bir hedef kitlesi barındırdığını aklınızdan çıkarmayın.
- İyi fotoğraf, ışığı net ve panoramik olandır!
Emlak’ınızda afişleme çalışması yaptıktan sonra internete vereceğiniz ilan için evinizi en iyi şekilde gösteren fotoğraflar çekmeye özen göstermelisiniz. Vakit kaybını önlemek ve ciddi alıcılarla buluşmak istiyorsanız akıllarda soru işareti bırakmayacak şekilde içten ve dıştan, ışığı kapatılmamış net fotoğrafları, mümkünse panoramik çekimle sisteme eklemelisiniz. Fotoğraf çekiminde oturma grubu bile albeniyi artırabilir.
- İlan açıklamalarınız net ve konuyla ilgili olsun
İlan açıklamalarında evinizin en cazip yönlerini en iyi yönünden başlayarak özet ve kısa, net cümlelerle anlatınız. Anlatımda kullandığınız ifadelerin, kullandığınız görsellerle birebir örtüşmesine dikkat ediniz. Örneğin “kapanmaz deniz manzaralı” ifadesi yazdığınız halde denizi çok küçük bir noktadan gören fotoğraf kullanmanız alıcı adaylarının ilanın doğruluğuna şüpheyle yaklaşmalarına neden olacaktır.
- Müşterilerle randevuyu satacağınız Emlak’ta verin, kafede değil!
Bireysel satıcılar, alıcı adaylarına telefonda bilgi verdikten sonra ciddi ilgilenen kişilere mutlaka birebir randevu vererek emlak ta görüşme sağlamalısınız. Özellikle pazarlık aşamasında kafe gibi farklı noktalarda buluşmak doğru değildir.
Emlakçılar da pazarlık aşamasının mutlaka ofislerinde gerçekleşmesi gerektiğini unutmamalılar. Bu hem yetkinizi vurgular hem sağlıklı ortama zemin hazırlar.
- Evi güzelce makyajlayın, peki 'ev makyajlamak' ne demek?
Dış cephesi temiz ve boyalı bir bina, bakımlı bir apartman her zaman alıcıda olumlu etki bırakacaktır. Daire içerisinde de zemin kaplamalarından duvar boyasına, mutfaktan tesisatları ve ev bakımsız görünüyorsa, alımda da kiralamada da geridesiniz demektir. Ev sahiplerinin kiralarken evin içi nasıl olsa gelen tarafından temizleneceği varsayılarak temizliği önemsemedikleri bile görülebiliyor.
- Eski bir binada tesisatları yenilediyseniz bunu vurgulayın
Satılmak istenen ev, eski bir binadaysa elektrik, doğalgaz ve su tesisatlarının yenilenip yenilenmediği önem kazanıyor. Eğer satıcı olarak bunları yenilediyseniz, bunu satışta mutlaka vurgulayın. Her zaman iyi ve güvenlir bir emlakçı ile çalışmak sizlere çok şey kazandırır.