Konut kredisi faiz oranlarının yaklaşık bir sene sonra yüzde 1’in altına düşmesi ile beklemede olan konut talebi tekrar canlandı. Konut talebinin artması ile ev fiyatları artar mı ? Talep ne kadar olur birikimi olanlar ev almak için Bankaların kapısını çalar mı?





Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank’ın kampanyalı konut kredisi faizlerini 500.000 TL ve 15 yıl vadeye kadar yüzde 0.99’a indirmesi ile kamu bankalarına rekor konut kredisi başvurusu geldi. Kamu bankalarının ardından özel bankalarda harekete geçerek faiz oranlarını düşürdü. Ağustos ayında ay bazında son yılların en büyük konut satışının gerçekleşmesi bekleniyor. Peki konuta talep artınca fiyatlar yükseldi mi?





Dün açıklanan Merkez Bankası verilerine göre 2019 Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,74 oranında artan Konut Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 1,72 oranında artarken, reel olarak ise yüzde 12,10 oranında azaldı.





Haziran 2019’da yurt geneli metrekare birim konut fiyatı 2.751 TL oldu. Metrekare bazında konut fiyatları İstanbul’da 4.673 TL, Ankara’da 2.053 TL, İzmir’de ise 3.086 TL olarak gerçekleşti.





REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre ise Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.32, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.75 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 86.60 oranında nominal artış gerçekleşti.





Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak İkinci El Satılık Konut Fiyat Endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.20, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 3.87 oranında nominal artış gösterdi.





Konut kredisi faiz oranlarında kısmen düşüşün yaşandığı ve hareketlenmenin gerçekleştiği haziran ve temmuz aylarında konut fiyatlarında sert artışlar görülmedi. Fakat Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrası hızla düşen konut kredisi faiz oranları ve kamu bankalarının faiz indirim kampanyası sonrası ağustos ayında konut kredisine ve konuta talep patlaması gerçekleşti.





Ağustos ayı resmi konut satış rakamları açıklanmasa da 5-9 Ağustos haftasında bankaların açıkladığı rakamlara göre 35.000 kişi konut almak için bankalara kredi talebinde bulundu. Yine aynı dönemde 14.000 kredili sıfır konut satışı gerçekleşti. Söz konusu dönemde bir haftada kullandırılan konut kredisi rakamı temmuz ayının tamamında kullandırılan rakamın yaklaşık 3 katı oldu.





Talep yoğun olması ve konut kredisi faiz oranlarından oluşan avantajı fırsat bilen bazı av sahipleri ise konut fiyatlarında artışa gitti. İstanbul’da bazı bölgelerde son 15 günde konut fiyatlarının yüzde 15’e kadar arttığı gözlendi.





Bazı ev sahipleri konut fiyatlarında artış uygulasa da fiyat artışlarının sektör geneline yansımadığı görülüyor. Sektör temsilcileri stoktaki konutlar tükenene kadar konut fiyatlarında ciddi artışların olmayacağını ifade ediyor. Uzmanlar mevsim etkileri devreye girmeden önce ekim ayına kadar konut almak için ideal zaman olduğu görüşünde.