Ev sahibi olan milyonları yakından ilgilendiren oluşum Gayrimenkul Kıymetler Borsası çalışmasına başladı.






MÜSİAD'ın geliştirdiği Türkiye'de bulunan gayrimenkullerin alım-satım ve kiralama gibi işlemler kapsamında 7/24 elektronik ortamdan yapılabilmesi, konut ve iş yeri gibi projelerle ilgili gerçek ve şeffaf bilgilere ulaşımın kolaylaşması, sektörün yabancıya satışının katlanarak artması gibi amaçlarla kurulan GABORAS üzerinden işlemler yapılmaya başlandı.

Yeni sistem sayesinde tapu sorgusu başta olmak üzere, gayrimenkule ilişkin tüm bilgiler anlık olarak kullanıcının önüne getirilecek. Saniyeler içinde gayrimenkul ile alakalı tüm bilgilere erişilebilen, anlık şeffaf raporlama teknikleri ile desteklenen, ileri düzey karar destek sistemlerinden oluşan, dünyada kullanılan en gelişmiş ileri teknolojilerin kullanıldığı bir sistem olarak açıklanan Gayrimenkul Kıymetler Borsası sayesinde hızlı ve etkili bilgi akışı sağlanacak. Tapu bilgisi sorgulamak isteyenler oturdukları yerden gayrimenkule ilişkin neredeyse tüm bilgilere erişebilecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Kıymetler Borsası AŞ (GABORAS) Müdürü İshak Kurtuluş Altun, "Sistemin yüzde 65'inin tamalandı. Şuan her haliyle yerli ve milli yazılım sayesinde sorgu yapılabiliyor. Sistem tam anlamıyla çalışır durumdadır. İster bireysel yatırımcı, isterseniz de dev bir banka olun. Hiç zorlanmadan mülklerinizi veya ipoteklerinizi, teminatlarınızı saniyeler içinde  yönetebilecek, alıp-satabilecek, anında durumunu sorgulayabileceksiniz.  Bir-iki ürün dışında kesinlikle bir marka veya yabancı bağımlılığımız ortadan kalkmış durumda. Hedefimiz odur ki GOS'un tüm dünyaya ihraç edilme zamanı geldiğinde göreceğiz ki dünyanın ilk gayrimenkul borsa işletim sistemi Türk yapımı olmuş olacak. Bu arada mutlaka söylemem gereken bir şey var o da GOS'un alt yapısında yerli ve yabancı yazılımcılar neredeyse 7 gün 24 saat çalışmaktadırlar. Türk ve Suriyeli yazılımcıların daha ağırlık olduğu GOS ekibi bir mekana ve zamana bağlı kalmadan çalışıyor. Daha  şimdiden 48 bin emlak danışmanı, 12 bin değerleme uzmanı, 4 bin 500 planlama ve  harita bürosu, 850'den fazla hukukçu sisteme işlenmiş durumda."

- Gayrimenkul Kıymetler Borsası (GABORAS) . GABORAS nedir? tıklayınız

Sistem içerisinde neler var?

"Alım Satım Kiralama  Kiraya Verme Platformu",

"Şehir-İlçe-Mahalle Değer İzleme Platformu",

"İpotek  Takip Platformu",

"Yatırımcı Hızlı Süzme Ve Operasyonel Alım Platformu",

"İtibar  Yönetim Sistemleri",

"Gözden Geçirme Raporlama ve Operasyon Platformu",

"Değer  Haritaları",

Findeksin gayrimenkul versiyonu olan "Gindeks"