İran Ortadoğu’nun en dinamik insan ve yeraltı kaynaklarına sahip olmasına rağmen, 1979 İslam Devrimi’nden başlayan süreç ülkeyi çeşitli sıkıntılarla yüz yüze getirdi.





Başta Amerika olmak üzere çeşitli Batılı devletlerin İran’a karşı uyguladığı ambargo İran ekonomisini hak ettiği derecelerin aşağısında tuttu. Lakin her şeye rağmen İran dinamizmini koruyarak Ortadoğu’daki etkin güç odaklarından biri olmayı başardı. Bütün ekonomik ve askeri tehditlere karşı tedbir yeteneğini artıran İran özellikle Ortadoğu’daki bir numaralı çözüm ortağı Türkiye ile birçok konuda ortak paydada buluşmayı başardı. Ortak bir tarih ve kültüre sahip iki ülkenin ekonomik ilişkileri de her geçen gün gelişmektedir.









İran vatandaşları özellikle 2017 Mart’ından başlayan bir süreçle birlikte Türkiye’deki emlak alımlarını tedrici olarak artırmışlardır. 2018’de Türkiye’de konut alan milletler sıralamasında İranlılar, Iraklılardan sonra ikinci sıradadırla





İranlıların Türkiye’deki konut projelerine gösterdikleri yoğun ilginin başında Türkiye’de uzun-orta vadede iş, oturum ve vatandaşlık hakkı elde etmek istemeleri, İran’ın büyük şehirlerindeki konut fiyatlarının yüksekliğinden dolayı ellerindeki nakiti prim yapma ihtimali yüksek olan Türk inşaat imalatlarında değerlendirme arzuları ve Türkiye’deki emlak yatırımlarının fiyat uygunluğu gelmektedir. 2019 yılı içerinde 300.000’in üzerinde İran vatandaşının Türkiye’den emlak satın alacağı beklentisi vardır.





Türkiye ve İran arasındaki emlak trafiğine katkıda bulunma amacıyla 27-28 Şubat tarihleri arasında, Tahran-Valenjak, Hindistan Eski Büyükelçilik konutunda, 1.Türkiye-İran Emlak Buluşmasını gerçekleştiriyoruz. Buluşma, elinde konut stoğu bulunan Türk müteahhitlik firmaları ve Türkiye merkezli uluslararası emlak firmalarına açıktır. Buluşma B2B şeklinde olacak olup, Türk katılımcılar ile, Tebriz, Meşhed, Şiraz gibi İran’ın diğer büyük şehirlerinden buluşmaya katılacak olan İranlı potansiyel müşteri ve İranlı uluslararası emlak firmalarını bir araya getirerek, satış ve İran’da bayileşme süreçlerini hızlandırmaktır. Buluşmaya katılım ücreti 1000 usd+kdv olup, kontenjan 37 Türk katılımcı ile sınırlıdır.





Şerif Varol

TBO Global Eğitim Koordinatörü

Tel: 0535 569 10 96