Emlak alım-satım işlemlerinde mülk değerlerinin düşük gösterilmesinden Devletin önemli gelir kaybına uğradığını ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum; tapu kayıtlarında yapılan işlemlerin gerçek değerlerinden gösterilmesi amacıyla yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Hesaplanan tapu harcı masraflarını azaltacak olması nedeniyle konut alıcılarından da karşılık bulan emlak değerlerinin olduğundan düşük değerlerle beyan edilmesi; yılda ortalama 1.3 milyon konut satışının gerçekleştirildiği Türkiye’de devletin çok önemli miktarda bir gelir kaybına uğramasına yol açıyor.

Maliye’nin müfettişleri sürekli denetimlerini sürdürse de gelir kaybının sadece çok küçük bir kısmı telafi edilebiliyor. Bu durumun devletin önemli bir gelir kaybına yol açtığını dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bu durumun düzeltilmesine yönelik yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Müteahhitlerin gerçek satış değerlerinin altında fatura kestiklerine ve bunun da tapuda hesaplanan tapu harcı tutarlarının olması gerekenin çok altında hesaplanmasına yol açtığına dikkat çeken Bakan Kurum yaptıkları çalışma ile birlikte gayrimenkullerin gerçek değer üzerinden satışının yapılmasını ön görecek hem maddi hem de teknik anlamda tedbirler alacaklarını söyledi.

Tapu harcı oranları ne kadar?

Tapu harcı oranları evin satış bedeli üzerinden alıcıdan ve satıcıdan yüzde 2’şerden olmak üzere yüzde 4 olarak uygulanıyor. Hükümetin gayrimenkul sektörüne destek olmak amacıyla aldığı ve sonradan süresini uzattığı bir kararla birlikte 31 aralık 2018 tarihine kadar toplamda yüzde 3 olarak uygulanıyor, 1 ocak 2019’dan itibaren yeniden toplam yüzde 4 olarak uygulanmaya başlayacak.