Türkiye’de 150 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren ve dünyanın önde gelen sigorta kuruluşlarından olan Generali Sigorta, güvenli sürüş için olmazsa olmaz noktaları araç sürücüleriyle paylaştı.





Şehir içlerinde, özellikle de büyük şehirlerde yoğun araç sayısı ve trafik yüzünden araç sürmek oldukça zordur. Bunun yanında yoğun yaya trafiği, motosiklet ve bisikletler de araç kullanırken dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar olarak öne çıkmaktadır. Generali Sigorta, dikkat edilmesi gereken ve güvenli sürüş için olmazsa olmaz noktaları araç sürücüleriyle paylaştı.





Araç sürücülerini rahatlatacak ve daha güvenli sürüş sağlayacak ipuçları şu şekilde:





Emniyet kemerlerini takmayı ihmal etmeyin





Emniyet kemeri, trafik kazalarındaki ölüm riskini hem ön koltuktakiler hem de arka koltuk yolcuları için azaltmaktadır. Ancak bu kadar hayati önem taşımasına rağmen emniyet kemeri kullanımı ne yazık ki Türkiye'de halen istenilen düzeyde değil. Araç içinde ön ya da arka koltukta oturulması ve kısa ya da uzun mesafede seyahat ediliyor olması fark etmeksizin mutlaka emniyet kemeri takılmalıdır.





Diğer sürücülere dikkat!





Şehir trafiğinde sürücülerin dikkati ve araç kullanma eğilimleri güvenli sürüşü etkileyen bir diğer unsurdur. Ancak yapılan hatalardan biri, araç sürücüsünün diğer araç sürücülerini kendi kadar dikkatli olarak varsaymasıdır. Bu genel yanılgının aksine diğer sürücülerin dikkat derecesinin düşük olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.





Trafik işaretlerini iyi okuyun





Trafik kuralları, yaya ve sürücülerin yolda giderken uymaları gereken kurallardır. Usta bir şoför, trafik ikazlarının ne anlama geldiğini bilir ve uygular. Trafik işaretlerine uymamak diğer sürücü ve yayaların tehlikeli durumlara yol açtığı unutulmamalıdır.





Hız limitlerine uyun





Her yıl hız limitlerine uymamak dolayısıyla yaşanan kazalar sürücünün, araç içindekilerin, diğer sürücülerin ve yayaların sakat kalmalarına ve maddi zarara uğramalarına neden olmaktadır. İyi bir sürücü yavaş gitmesi gereken yerde yavaş, hızlı gitmesi gereken yerde ise yeterince hızlı giden sürücüdür.





Cep telefonu kullanmayın





Trafikte ilerlerken sürücüler dikkatlerini tamamıyla yola odaklamalıdırlar. Kamuoyu ile paylaşılan birçok rapor ve araştırma, cep telefonlarının kullanımı sırasında sürücülerin daha fazla hata yaptığını ortaya koymaktadır. Cep telefonu ile sadece konuşmanın yanı sıra mesaj yollamak, e-postaları kontrol etmek ya da sosyal medya uygulamalarıyla meşgul olmak da büyük risk yaratan diğer faktörlerdir.





Sağ şeritten gidin





Sağ şeritte kalmak, güvenli sürüş için avantaj sağlamaktadır. Bu şeritte hız çok yüksek olmayacağından aracın ve sürücünün daha güvende olacağı unutulmamalıdır.





Sigortasız yola çıkmayın!





Şehir içlerinde kaza riski araç yoğunluğundan dolayı her zaman daha fazladır. Araç sürücüsünün otomobilini dikkatli sürmesine rağmen diğer araçların varlığı ve diğer şoförlerin dikkat düzeyi kaza riskini etkilemektedir. Araç sürücüleri bu risklere karşı, kasko ve trafik sigortasına mutlaka sahip olmalı, hem kendini hem de aracını güvence altına almalıdır.