Konutların ilana çıktığı fiyatla satıldığı fiyat arasında büyük farklar oluşuyor. İstanbul’da en az yüzde 10, Ankara’da yüzde 5, İzmir’de yüzde 8 pazarlık marjı var. Özellikle ev sahipleri, piyasanın durgun olduğu şu günlerde pazarlığa oldukça açık...





Bir ev alacaksınız ancak ilan fiyatları sizin bütçenizi aşıyor... Hemen vazgeçmeyin! Konutların ilana çıkış fiyatı ile gerçekleşen satış fiyatları arasında büyük farklar oluşuyor. Bu sadece Türkiye’de değil tüm dünyada böyle. İstanbul’da yaklaşık 12 yıl önce pazarlık marjları yüzde 9 seviyesindeydi. Bu günlerde konut piyasasının durgun olması, pazarlık marjının daha da artmasına neden oldu.





EN FAZLA YÜZDE 25





İstanbul’da pazarlık marjları lüks semtlerde yüzde 10 olurken, bazı bölgelerde yüzde 25’e kadar çıkabiliyor. Yani ilanda 100 bin lira olan bir evi sıkı pazarlıkla 75 bin liraya alabilirsiniz. Ankara’da fark merkezde yüzde 5 olurken, diğer bölgelerde yüzde 10’a çıkıyor. İzmir’de ise bu oran yüzde 8-9 arasında değişiyor.





MERKEZ VE YAŞ





Konut satış fiyatı ile gerçekleşen fiyat arasındaki farkı, konutun yaşı ve merkeze uzaklığı etkiliyor. Evin bulunduğu bölgede satılık olan konut sayısı fazlaysa da oran artıyor. Tabi burada önemli olanın ev sahibinin tavrı olduğunu da ekleyelim. Evin ne kadardır satışta olduğunu bilmek ev sahibi ile görüşmeden önce elinizi güçlendirebilir. Uzun süredir satışta olan ev için pazarlıkta daha iyi fiyatlar alabilirsiniz.





ANKARA'DA YENİ BİNADA YÜZDE 10





Ankara Etimesgut’taki yeni yerleşim birimi Bağlıca bölgesinde de fiyat farkının yüzde 10 seviyesinde olduğunu kaydeden Okan Okyay, “720 bin ilan fiyatı olan gayrimenkul 650 bin liradan satıldı. Buraya çok yakın Sincan bölgesinde ise fiyat farkı yüzde 5 seviyesinde. Örneğin Sincan Yenikent bölgesinde satış fiyatı 240 bin lira olan bir konut 228 bin liradan satıldı. Özetle Ankara genelinde yeni ve fiyatı yüksek konutlarda talep edilen satış fiyatı ile gerçekleşen satış fiyatı arasındaki fark yüzde 10 seviyesindeyken, eski ve düşük fiyatlı konutlarda yüzde 5 civarında” diye konuştu.





ALTERNATİF ÇOKSA ORAN ARTIYOR





Ankara-Çankaya’da yer alan Era atC ofisinin gayrimenkul danışmanı Okan Okyay’a göre, Ankara Çankaya merkezde eski binalarda ilan fiyatı ile satış fiyatı arasında yüzde 5’lik bir fark var. Okyay, şu bilgileri verdi: “örneğin son satış yapılan bir yerin ilan fiyatı 350 bin lirayken, satış 335 bin lira olarak gerçekleşti. Çankaya merkezde site veya yeni binalarda bu oran yüzde 10’lara kadar çıkıyor. Yine Çankaya Beytepe Çayyolu ve Yaşamkent civarında son 10 sene içerisinde yapılmış olan sitelerde bu oran alternatif çokluğundan yüzde 15’lere kadar dayanıyor. örneğin Beytepe bölgesinde ilan satış fiyatı 2.7 milyon lira olan bir konut 2 milyon 450 bin liradan satıldı. Çayyolu bölgesinde 950 bin ilan fiyatı olan bir konut 830 bin liradan satıldı. bu bölgede de 20 sene üzeri binalarda ise yüzde 5 ile yüzde 7 arası bir fiyat farkı gözlemliyoruz.”





İSTANBUL'UN MERKEZİ YÜZDE 10





İstanbul Beşiktaş-Akatlar’da ofisi bulunan Coldwell Banker Lider’in gayrimenkul danışmanı Birten Yalçınkaya’ya göre, özellikle üst sosyo ekonomik grubun yaşadığı bölgelerde satış fiyatı ile gerçekleşen fiyat arasında en fazla yüzde 10 fark olurken, İstanbul’un bazı bölgelerinde bu oran yüzde 25’e kadar yükseliyor. Yalçınkaya, özellikle gayrimenkul talebinin az olduğu bu dönemde talep edilen satış fiyatı ile gerçekleşen fiyat arasındaki oranın bölgeden daha çok mal sahibinin ihtiyacına göre değiştiğini belirtti.





İZMİR GENELİNDE YÜZDE 8





İzmir Karşıyaka’da yer alan Era Gold ofisinin gayrimenkul danışmanı Celalettin Ulaşan, İzmir genelinde söz konusu oranın yüzde 8-9 arasında değiştiğini ancak ilçe bazında bakıldığında Buca’da yüzde 10’a kadar çıkarken, Narlıdere’de yüzde 7, Karşıyaka’da ise yüzde 8 civarında olduğunu kaydetti.