Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, Göreme Vadisi ve çevresindeki alanın milli park olarak belirlenmesi hakkındaki 30 Ekim 1986 tarihli ve 86/11135 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yürürlükten kaldırıldı ve Göreme milli park olmaktan çıkarıldı.





1985 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Göreme Milli Parkı’nın bulunduğu Göreme Vadisi 1985 yılından bu yana sit alanı statüsündeydi.





CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan, “Burasının milli park statüsünden çıkarılması demek yapılandırmaya açılması demek” diyerek karara tepki gösterdi.





AKP Nevşehir Milletvekili Yücel Menekşe ise kararı “Kapadokya’da 4 ilçe ve 9 beldeyi kapsayan Kapadokya Alan Başkanlığı, bölgenin tarihi ve kültürel yapısını muhafaza etmek amacındadır. Bölgeye daha iyi sahip çıkmak adına, yetki karmaşasını önlemek için Milli Park statüsünden çıkarılmıştır.” sözleriyle değerlendirdi.