Yeni yürürlüğe giren Otopark Yönetmeliği kapsamında her 1 daireye 1 otopark zorunlu hale getirildi. Yapılan düzenleme ile birlikte otoparkın yeri tapuda belirlenebilecek.


Türkiye genelinde otopark sorunu yürürlüğe giren yeni yönetmelikle minimum seviyelere indirilecek. Her 1 daire için 1 otopark zorunlu hale getiriliyor. Konuyla alakalı yeni yönetmelik yayımlandı! Düzenlemede dikkat çeken bir madde ise, binaların otopark alanları tapuda belirtilebilecek. Yeni yönetmelik ne zaman yürürlüğe girecek? Hangi binaları kapsayacak? İşte yeni otopark yönetmeliği ve getirdiği yenilikler...

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yeni Otopark düzenlemesi kapsamında önemli düzenlemeler ilave ederken, tarihi de öne çekti. Yeni yapılacak binalarda zorunlu hale getirilecek önemli konuların başında otoparklar geliyor.  1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan otopark yönetmeliği yapılan yeni düzenlemelerle 15 Eylül 2018 itibariyle resmi olarak başlayacak! Otopark artık binalarda zorunlu hale getirilecek...

 

Konuyla ilgili edinilen bilgiye göre, Otopark Yönetmeliği ile halen "her 3 daireye 1 otopark" zorunluluğu, "her 1 daireye 1 otopark" olarak revize edildi. Diğer taraftan, belediyelerin bu sayıyı artırabilmelerine de imkân sağlanmış oldu. Yeni Otopark Yönetmeliği sayesinde her otopark yerinin, belediyelerce bu yönde karar alınması halinde, ait olduğu bağımsız bölümün eklentisi olarak tapuda belirtilebilmesi imkânı da getirilmiş olacak. Yeni yönetmeliğin uygulamaya başlanmasına 15 Eylül 2018 itibariyle başlanmış olacak.

 

İmar Yönetmeliği'nde yapılan düzenleme ile yine yönetmelikte yer alan bir diğer yenilik ise su basman kotu +1,20 metre altında yapılacak olan ve bina ihtiyacının 2 katı kadar otopark alanı emsal hesabı dışında tutulması olarak belirlendi. Bu sayede Bakanlıkça bina bahçelerinin otopark olarak kullanımının azaltılması hedeflendi.

 

Tamamen gömülü bodrum katlarda yer alan ve açığa çıkamayan otoparklar ise alan sınırı olmadan tamamen emsal harici tutulacak.

 

Yönetmelikle parselinde otopark yapılamayan durumlar sınırlandırılıyor. Mekanik ve otomatik park sistemleri de kullanılmasına rağmen yine de otopark teşkil edilemeyen yapılar ile tarihi binalar ve cephesi çok dar olup asgari otopark alanı teşkil edilemeyen yapılar haricindeki tüm binalarda da otopark yapılması zorunlu hale geldi.

 

Öte yandan, otopark teşkil edilemeyen bu binalarda ise yürüyüş mesafesindeki başka bir otoparktan yer gösterilmesi ve tapuya şerh edilmesi de zorunlu tutulan yönetmelikle otopark teşkil edilememesi nedeniyle otopark bedeli alınan parsellere de mutlak suretle binanın iskanından önce otopark yapılması zorunluluğu getirildi. Bu sayede otopark bedeli ödeyip, otopark yapımından imtina edilmesinin de önüne geçilmiş oldu.

 

Ayrıca, yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle otopark teşkil edilememesi nedeniyle alınan otopark bedelinin yüzde 25'inin peşin ödenip, ruhsat alınması uygulaması da terk ediliyor. Düzenlemeyle bu bedelin tamamının ruhsat alınmadan önce tahsil edilmesi gerekiyor.

 

Otopark bedelleri açısından, belediye meclislerince kentin sosyoekonomik durumu gibi kriterlere göre bölgelere ayrılabilmesi ve düşük bölgelerde yüzde 40'a kadar indirim uygulayabilmesi şartı da yönetmelikteki düzenlemeler arasında yer alıyor.

 

Yönetmelikle ticaret bölgeleri ile ticaretin olduğu konut bölgelerinde otopark yapımını teşvik etmek adına bu alanlarda plan değişikliği olmadan otopark yapılabilmesi de sağlandı.

 

Yapılacak ticari mekanların işlevine göre gereken otopark yeri ayrılması zorunluluğu da getirildi.

 

Yayımlanan yeni Yönetmelikte araç trafiğinin şehrin merkezine yönlenmesinin engellenmesi adına da düzenlemeler de içeriyor.