Faizlerin yükselmesiyle krediyle ev almak güçleşince gayrimenkulde satış hızı azaldı. İnşaat firmaları birinci elde farklı kampanyalar yapıp alıcıyı birinci el konuta yönlendirince ise ikinci el konut satışlarında fiili alım satımlar azaldı.


İkinci eldeki talep düşüşü zamanla fiyatların da aşağıya çekilmesini gündeme getirdi. Bundan bir yıl öncesine göre birçok ilde merkezi konumdaki evlerin fiyatları yüzde 35'lere varan düşüşler sergiledi. İstanbul'un en merkezi bölgelerinden olan Beşiktaş'da geçen yıl 700-750 bin lira seviyelerinde fiyatlarla satışa koyulan evler bu yıl 400-450 bin liradan satılır oldu. Aynı süre içerisinde elinde parası olan ise gerek altında, gerek TL mevduatlardan gerekse dövizde tuttuğu parada dövizdeki artıştan dolayı parasının miktarını arttırmış oldu.

Paranın alım gücü arttı

Bunu rakamlarla hesapladığımızda da eldeki paranın bir yılda hatırı sayılır bir artış sergilediğini görmek mümkün. Bir yıl önce elinde 350 bin lirası olan biri parasıyla bin 458 adet çeyrek altın aldıysa parası şimdiki fiyatlarla yapılan hesaplamada tam 581 bin 742 liraya çıkmış durumda. Yine aynı tarihte aynı miktar parasını TL faizinde tutanlar parasını 397 bin liraya çıkardı. Bir yıl önce 350 bin lirayla o günkü kurdan 102 bin 193 dolar veya 85 bin 600 avro alanlar da paralarını dolarda bugünkü kurla 622 bin 212 liraya avro da 610 bin 29 liraya çıkarmış oldu.

Elindeki parayı çoğaltan gayrimenkul almaya başladı

İstanbul Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Nizamettin Aşa, fiyatların aşağıya çekilmesinin elinde parası olan kişileri gayrimenkule yönlendirdiğini söyledi. Aşa, “Son dönemlerde emlak ofislerinin kapısını daha fazla alıcı çalmaya başladı. Bundan birkaç ay önce alım kararını öteleyenler ikinci elde düşen fiyatları görüp artık fırsata çevirmek istiyor. Parası dövizde olanlar da artık dolar daha fazla yükselmez yükselse de ben aldığım evden aradaki farkı zaten kapatabilirim diyerek ikinci el piyasayı canlandırmaya başladı” bilgisini verdi.

1+1 BAKAN ŞİMDİ EV TERCİHİNİ BÜYÜTTÜ

Bir yıl önce elinde 350 bin lira nakiti olan kişiler ellerindeki parayla İstanbul'da 1+1 alabiliyor 2+1 tipi evlerde ise bütçeyi zorlamak durumunda kalıyorlardı. Bu durum birinci el için de ikinci el için de geçerliliğini koruyordu. Nizamettin Aşa, geçen yıl oturacağı evi alamayan, borca da girmek istemeyen vatandaşın yatırım amaçlı 1+1 almayı düşündüğünü ama şimdi beklentinin değiştiğini aktardı. Aşa, “Bu tür alıcılar o dönemde ev alamayınca parasını farklı yatırım araçlarında değerlendirdi. Aradan geçen zaman diliminde birikimleri daha da arttı. Paraları artarken ev fiyatlarının düşmesi alıcıyı hayalindeki eve yaklaştırdı. Geçen yıl 1+1 bakan şimdi 2+1 tipi ev alıyor” şeklinde konuştu.

Çeperlerden merkeze kaydı

Nizamettin Aşa elindeki parasının değerini artıran kişilerin tercihlerini çeperlerden merkeze doğru da çevirdiğini vurguladı. Birçok konut alıcısının daha önce elindeki parayla 2+1 tipi evi şehrin çeperlerinde satın alabildiğini belirtip şöyle konuştu: “Şimdi ise durum değişti. Sektördeki durgunluk nedeniyle evini acil satmak isteyen satıcılar merkezi lokasyonlarda ev fiyatlarını ciddi oranlarda aşağıya çekti. Bu da cebinde parası olanların merkezi noktalarda ev satın alıp gerek yüksek miktarda kira geliri elde etmesi gerekse piyasa normale döndüğünde evin değerinin yeniden yükseleceğini bilmesiyle merkezi bölgelerde ev talebini arttırdı.”