Türkiye genelinde özellikle kaçak ve imara aykırı binaları kapsayan, hazine arazileri üzerinde yapılan yapıları da içine alan kaçak yapılar için devletin başlattığı İmar Barışı sürecinde yeni kurallar devreye alındı. Eksikliklerin giderilmeye başlandığı İmar Barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi almak için başvuruda bulunmayan önemli tesis ve yapılar için kuralda değişikliğe gidildi.

Konuyla ilgili Resmi Gazete'de yer alan son bilgiler, özellikle hastane, fabrika, AVM, Oteller ve turizm tesisilerini kapsayacak. Bu çerçevede yapılan değişikliklerde bazı iş alanlarında yapılan yapılar için indirim söz konusu.

Kaçak binalar, Hazine ve belediye arsaları üzerine yapılmışsa, arsa emlak değeri binanın oturum alanı üzerinden hesaplanacak. Dolayısıyla yapı kayıt belgesi bedeli de daha düşük çıkacak. Parsel üzerinde birden fazla yapı bulunuyorsa sadece Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunulan yapının arsa payı dikkate alınacak. Taşınmaz hisseli ise, her bir hak sahibi hissesi oranında imar Barışı sürecinde ücretlerini ödeyebilecek.

Kaçak güneş enerji santralleri, yapı kayıt belgesi için başvurduğunda, ürettikleri her bir megawatt enerji için 100 bin lira ödemeleri gerekirken, Rüzgar, hidrolik enerji santrallerini de kapsayacak şekilde enerji üretim tesisleri de kapsama alındı. Yapılan düzenleme ile birlikte bu türden yapıların ise ödeyecekleri bedel yükseltildi. Üretilecek her bir megawatt enerji için 2 milyon lira ücret alınması ararlaştırıldı.

İskele, liman, tersanelerde ise hesaplar her bir metrekare için bin 500 lira olarak belirlendi. Kaçak olan istinat duvarı, dolgu alanı, havuz, spor sahaları ve benzeri bina niteliğinde olmayan yapılar için ise yapı kayıt belgesi bedeli hesabında her bir metrekare için 150 lira ücretle İmar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi almak için başvuru yapılabilecek.