Konut satışlarında geçtiğimiz ay yaşanan yüzde 50’nin üzerindeki düşüşe rağmen sektör temsilcileri karamsar değil. İnşaat patronları salgınla başlayan krizin haziran ayında sona ereceği görüşünde.





Korona virüs salgınının konut satışlarına olan etkisi, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı nisan ayı verileriyle ortaya çıktı. Düşüş oranı yüzde 55,5 olarak açıklansa da Türkiye’nin ünlü inşaatçıları bu krizin fazla uzun sürmeyeceği konusunda hemfikir. İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık’a göre; virüs, her türlü yatırımcı profilinin hayatında öncelik sıralamasını değiştirdi. Hayatın normale dönmesiyle birlikte ise bekleyen yatırımlar da hızla gerçekleşmeye başlayacak. Çulhalık, mayısta atılacak adımlarla haziranda inşaat sektörü için bir normalleşme süreci olacağı görüşünde.





Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş ise yaz aylarının gayrimenkul sektörü açısından hareketli geçeceğini söyledi. Akkuş, “Sektörümüz, nisan ayında beklentimiz ölçüsünde, virüsün etki alanına girdi. Bu dönemde evde geçirilen izole yaşam, konut alıcıları açısından planlanan yatırımların ertelenmesini zorunlu kıldı. Satışlarda yaşanan yüzde 55,5 oranındaki gerilemeyi, bir durgunluk eğilimi olarak görmek yanlış olur. Bu dönemi yatırımcıların belirsizlik ortamı nedeniyle bekleme pozisyonuna geçtiği bir dönem olarak görmeliyiz” ifadelerini kullandı.





Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır da yüzde 55’lik düşüşün beklenti dahilinde olduğunu ve endişe edecek bir durum olmadığını dile getirdi. Bahadır, “Satışlardaki gerilemenin geçici bir süreyi kapsayacağını çok iyi biliyoruz. Bugünlerde normalleşmeye yönelik atılan adımların ilerleyen dönemde hız kazanmasıyla birlikte yaz aylarında satışlarda artışa geçeceğimizi düşünüyoruz. Bugün askıya alınan yatırımların da yaz aylarını izleyen süreçte gerçekleşmeye başlamasıyla, sektörümüzün yeniden yılın ilk aylarındaki hareketli günlere kavuşacağını söyleyebiliriz” dedi.