İnşaat sektöründe son aylarda yaşanan durgunluğun, sektörde ciddi bir düzenleme getirerek, yakın gelecekte “gerçek profesyoneller” dışındakilere fırsat tanımaması öngörülüyor.

Başkent başta olmak üzere yurt içi ve dışında 20 yıldan beri büyük ölçekli inşaat çalışmaları yürüten YP İnşaat’ın Yönetim Kurulu Üyesi Osman Cem Çankaya, son 30 yılda Türkiye’deki büyümeye paralel en fazla gelişen sektörün inşaat olduğunun altını çizdi.

İnsanların sağlıklı, konforlu yaşaması için ilk kural olan nitelikli evlere ihtiyacın hızla artmasıyla, yüksek kazancı gören ama sektörle ilgisi olmayan kişilerin de müteahhitliğe başladığını belirten Çankaya, şunları söyledi:

“Bu durum açığın hızla kapanmasına katkı sağlarken, diğer yandan onmaz yaralara yol açtı. İşin ehli olmayan kişiler tarafından üretilen binalar küçük depremlerde bile hasar aldı, projelerdeki hatalar konut sakinlerine büyük sorunlar açtı. Kriz dönemlerinde ise tamamlanamayan, sürüncemede kalan binalar küçük birikimlerle hayallerini bu evlere bağlayanları adeta yıktı. Şu an son yaşanan ama etkileri daha birkaç yıl sürmesi beklenen son ekonomik sıkıntı bize göre yeni bir dönemin kapısını aralıyor.

Artan iletişim kanalları ile artık her şeyin farkında olan halk, bir daha büyük ölçekli de olsa profesyonel olmayan şirketlere ilgi göstermeyecek. Yani inşaata başlayayım, birkaç daire satıp sermaye yapayım anlayışındakilerin son yaşananlardan sonra bize göre artık sektörde yer almaları mümkün değil. Türkiye’nin konut ihtiyacının en az 15 yıl daha devam edeceği düşünülürse işlerini layıkıyla yapanların önümüzdeki süreçte çok daha büyük projelere imza atması kaçınılmaz. Asıl işi inşaat olan ve bu alanda kendini sürekli yenileyen, geliştiren büyük ölçekli firmalar 2020’lerde çok daha büyüyecek ve uluslararası marka olacak.”