Türkiye’nin önemli holding ve şirketleri, 11 marttan bu yana, ülkemizde ilk koronavirüs vakasına rastlanılmasını ve Dünya Sağlık Örgütünün Covid-19’u pandemi ilan etmesini izleyen günlerde beyaz yakalı çalışanlarını evden çalışma sistemine geçirmişlerdi.





Normalleşme süreci ile birlikte bu grup ve firmalar 1 hazirandan itibaren yeni çalışma sistemlerine geçmeye hazırlanıyorlar.





90 bine yakın çalışanı bulunan Koç Holding, normale geçiş için yol haritası hazırladı. Grubun İnsan Kaynakları, şu an sahada, ofiste ve evde çalışan ekipleri bulunan holdingin salgın sonrası yeni dönemin gerektirdiği çalışma düzeni ile başlamak üzere hazırlık yapıyor.





Sabancı Holding‘de iki grup halinde işe dönme planı yapılıyor. 1 hazirandan itibaren çalışanların yüzde 50 şeklinde ofise dönmesi kararı alındı. Buna göre, pazartesi, salı günü bir grup işe gelecek, ikinci grup evden çalışacak. Çarşamba günü ofis dezenfekte edilecek. Perşembe, cuma günü ise ikinci grup işe gidecek, birinci grup evden çalışacak.





20 Mart’tan itibaren tüm ofislerinde uzaktan çalışmaya geçen, 11 Mayıs haftasından itibaren yönetim kademesinin haftada üç gün ofise dönmeye başladığı Eczacıbaşı Holding‘de 1 Haziran’dan itibaren de, iki grup halinde çalışma düzenine geçiliyor. Birinci grubun ofiste olduğu hafta, ikinci grup uzaktan çalışacak. İkinci grubun ofise geldiği hafta ise, birinci grupta uzaktan çalışma düzeninde olacak.





Doğuş Holding‘ten yapılan açıklamada “Pandemi sırasında işi evden çalışmaya elverişli çalışanlarımız evden çalıştı. Normalleşme sürecinde de evden çalışma gibi yeni ve esnek çalışma modellerini uygulamak üzere planlama yapıyoruz” denildi.





Borusan Holding İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, “1-15 Haziran arası grup şirketlerimizde yüzde 25, yüzde 50 ve yüzde 75 oranında, kademeli çalışan grupların ofise dönecek. İlk 4 hafta boyunca haftada 2 gün ofisten, 3 gün evden, kalan 4 haftada ise 3 gün ofisten, 2 gün evden çalışılacak. 60 yaş üzeri, hamileler, kronik rahatsızlığı olanlar, engelliler evden çalışmaya devam edecek” dedi.





Türk Telekom’da evden çalışanların vaka sayısına göre, merkez ofislerde kademeli olarak 15 Haziran’da iş başı yapması planlanıyor.





Turkcell’de saha elemanları görevini sürdürürken, uzaktan çalışan ofis çalışanları için kademeli olarak işe dönüş planlanıyor ama net bir takvim verilmedi.





Şantiyeleri açık olan Limak Grubu‘nda merkez ofislerin de 1 Haziran’da iş başı yapması bekleniyor.





Sağlıkla ilgili ülke genelindeki gidişatı takip eden Akfen Holding‘de beyaz yakalı çalışanların 1 hazirandan itibaren ofislere dönmesi düşünülüyor.





Kale Grubu’nun ise henüz kesin karar alınmamakla beraber yüzde 90 oranında 1 Haziran itibariyle ofislere döneceği konuşuluyor.





Boyner Grup CHRO’u Emek Yurdanur, “Merkez ofislerimiz için haziran ayı itibariyle kademeli dönüş planlıyoruz. Yaş ya da mevcut hastalıkları nedeniyle risk grubundakiler evde olmaya devam edecek. Ofislerde sıkı tedbirler alacağız. Ofislerimizin havalandırma sistemleri tekrar tasarlanıyor” dedi.





Gıda ve içecek grubunda normal çalışma düzenini sürdüren Yaşar Holding‘de İdari tarafta dönüşümlü olarak nöbetleşe ve evde çalışma sistemiyle devam ediliyor.