Yeni İstanbul Havalimanı'na geçiş yapan binlerce çalışan personel de evini taşımak için bu bölgeleri harekete geçirdi.





2011 yılında gündeme gelen 2014'de ise temeli atılan ve ilk etabının tamamlanmasının ardından ilk uçuşun ise 29 Ekim 2018'de gerçekleştirildiği İstanbul Yeni Havalimanı'nda beklenen büyük taşınma işlemi tamamlandı.





40 bin çalışan ve binlerce araç ile gerçekleştirilen taşıma işlemi kapsamında öngörülenden süreden daha erken bir şekilde 33 saat içinde Atatürk Havalimanı'ndaki tüm ekipmanlar İstanbul Yeni Havalimanı'na sorunsuz bir şekilde nakledildi.





İŞ İLANLARI VERİLDİ





Başlangıçta 100 bin kişiye, tüm etapları tamamlandığında ise 225 bin kişiye istihdam sağlayacak olan dünyanın en büyük havalimanı için farklı alanlarda ve branşlarda çok sayıda iş ilanı da çıkılmaya başladı.





Toplam 4 etaptan oluşan ve ilk etabında yılda 90 milyon yolcuya ev sahipliği yapacak dev havalimanı için taşınma işlemi sadece havalimanı ekipmanlarına ve uçaklara ilişkin de olmadı.





BİNLERCE PERSONEL DE TAŞINIYOR





Atatürk Havalimanı'nda çalışan Bakırköy, Yeşilköy, Ataköy ve Beylükdüzü oturan, ağırlık olarak pilot ve hostes olmak üzere binlerce havalimanı personeli evini taşıdı veya taşımak için harekete geçti.





İstanbul Yeni Havalimanı özellikle sınırları içerisinde yer alan Arnavutköy başta olmak üzere Göktürk ve Kemerburgaz'da emlak piyasasını hareketlendirdi. Kiraların yerine göre 750 ile 5 bin TL arasında değiştiği bölgede fiyatların havalimanın tam anlamıyla oturması ve tam kapasite çalışmasıyla birlikte daha da artacağı tahmin ediliyor.





YOĞUNLUK YAŞANACAK 





Yeni havalimanına yakın bölgelerde faaliyet gösteren gayrimenkul uzmanları taşınma işlemlerinin başlamasıyla birlikte kiralık tarafında hareketliliğin başladığını vurgularken, tam anlamıyla yoğunluğun ise önümüzdeki günlerde yaşanacağını ifade ederek şöyle konuşuyor;





''Bizim beklentimiz yılbaşı sonrasında büyük bir yoğunluk yaşanacağı yönündeydi. Ancak taşınma tarihlerine ilişkin farklı tarihler açıklanmasından kaynaklı havalimanı personellerinin tam anlamıyla bir taşınma takvimi çıkaramamasından kaynaklı bu yönde bir yoğunluk henüz gerçekleşmedi. Şimdi ise gelinen noktada taşınma işlemi tamamlandı. Bizim öngörümüz havalimanı çalışanlarının yeni görev yerlerine alışmasıyla birlikte ilk planlarının havalimanına yakın yerlere taşınmak şeklinde olacağı.''





Günde 2 bin uçağın iniş-kalkış yapabileceği İstanbul Yeni Havalimanı, sahip olduğu yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak.





5 BİN 500 TL'YE KADAR EV BAKIYORLAR





Binlerce çalışanın bölgeye akın etmesiyle birlikte fiyatların da talebe göre yükselişe geçeceğine dikkat çeken uzmanlar, bölgede şu an itibariyle arayışta olan havalimanı personellerinin taleplerine bakıldığında ortalamada 2 bin ile 5 bin 500 TL aralığında kiralık dairelere bakıldığının gözlemlendiğini belirtiyor.





PİLOTLARIN TERCİHİ GÖKTÜRK VE KEMERBURGAZ





Pilot ve hosteslerin genellikle Göktürk ve Kemerburgaz gibi daha nitelikli ve kiraları yüksek konutlara yöneldiğine değinen bölge uzmanları ortalama maaşlar ile çalışan havalimanı personelinin ise Arnavutköy, Başakşehir, Hadımköy ve Zekeriyaköy hattını tercih ettiğine dikkat çekiyor.





EN UCUZ KİRALIK KONUT HADIMKÖY'DE





İstanbul Yeni Havalimanı'nı sınırları içerisinde barındıran Arnavutköy'de 100 m2 bir dairenin ortalama kirası 900 TL civarında. Bu rakam bölgeye en yakın Başakşehir'de bin 400, Büyükçekmece'de bin 150, Çatalca'da 950, Hadımköy'de ise 750 TL civarında.





MASLAK'TA ORTALAMA 3 BİN 500 TL





Daha lüks konutların yer aldığı Eyüp'ün Göktürk bölgesinde kiralık daire fiyatları 100 m2 için ortalamada 2 bin 500 TL bandını aşıyor. Sarıyer Zekeriyaköy'de ise rakamlar 2 bin-2 bin 500 TL aralığında seyrediyor. Hem havalimanına hem de İstanbul merkezi noktalarına yakın olsun denildiğinde ise en yakın nokta yeni bağlantı yollarıyla Maslak'ta ortalama 3 bin 500 TL'nin gözden çıkarılması gerekiyor.