İstanbul Yeni Havalimanı’na nasıl gidilir? Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 29 Ekim’de açılacak İstanbul Yeni Havalimanı’nın ulaşım detaylarını açıkladı. Turhan, yeni havaalanına İstanbul’un farklı ilçelerinden toplu ulaşımla 38 ila 60 dakika arasında gidilebileceğini açıkladı.

Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre, otobüslerin en yakın mesafede olanının Yenikapı- Sirkeci üzerinden, en uzak mesafede olanının da Pendik’teki Yüksek Hızlı Tren’in bulunduğu istasyondan kalkarak havaalanına ulaşım sağlayacağını açıklayan Turhan, “Pendik’ten kalkan bir otobüs 60, Avcılar’dan 52, Kadıköy’den 50, Üsküdar’dan 45, Taksim’den 41, Kavacık, Sarıyer ve Beşiktaş’tan 40, Gayrettepe’den ise 38 dakikada ulaşım sağlayabilecek” dedi.

Yeni havalimanına ulaşım nasıl olacak?

Yeni havalimanının ulaşım detaylarını anlatan Turhan, “Pendik, Tuzla gibi bölgeler TEM otoyolu ile ulaşım sağlayacak. Kuzey Marmara Otoyolu üzerinden havalimanına ulaşılabilecek. Kuzey Marmara Otoyolu’nun şu anda hizmet veren Odayeri kavşağı ile Yassıören arasındaki kısmını da havaalanı ile birlikte hizmete açacağız.

Yassı Teker'e bir tüp geçitten geçerek Mahmutbey üzerinden veya karşıya ulaşarak Avrasya üzerinden geçip Mahmutbey üzerinden Mahmutbey- Odayeri istikametinde karayolu imkânı var. Sarıyer, Beşiktaş, Şişli, Beyoğlu, Fatih, Bakırköy, Güngören, Esenler, Bahçelievler, Bağcılar gibi Boğaz’la Küçükçekmece arasındaki İstanbul’un en yoğun yerleşim alan bölgeleri, bunlar da Hasdal- Kemerburgaz- Göktürk istikametinin batı tarafındakiler Mahmutbey kavşağından Oda yeri istikametindeki Oda yeri-Mahmutbey bağlantısını kullanarak ulaşabilecekler.

Gaziosmanpaşa ve Esenler kavşağından Arnavutköy istikametinde otoyol sistemine girmeden Arnavutköy, Tayakadın yolu üzerinden gelecek. Beylikdüzü, Esenyurt, Büyükçekmece ve İstanbul’un en batısındaki yerleşimlerde D100 ve TEM otoyolundan gelip Çatalca- Subaşı-Tayakadın güzergâhını kullanabilecek” diye konuştu.

En Kolay ulaşım için metro

İstanbul Yeni Havalimanı’na ulaşımı kolaylaştırmak için inşa edilen metro hattında sona yaklaşıldı. 3. Havalimanını şehir merkezine bağlayacak metro hattı toplam 37,10 kilometre uzunluğunda olacak.

Tek yönde 70 bin yolcu taşıyabilecek metro hattı Gayrettepe – Kemerburgaz – Yeni Havalimanı Metro Hattı, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Eyüpsultan ve Arnavutköy ilçelerinden geçecek.

Devlet kasasından para harcanmadı

10.2 milyar euro bedelle ‘yap-işlet devret’ modeliyle yapılan havalimanını şirketlerin, 25 yıllığına işletmeyi üstlendiklerini söyleyen Turhan, “25 yıllık süre içerisinde devlete 22.2 milyar euro para verilecek. Devlet burada hiçbir şey harcamadı” dedi. Yeni havalimanı talebinin ihtiyaçtan doğduğunu anlatan Turhan, “İstanbul’daki iki havalimanı talebe yetişemiyordu. Bu bazı çevreleri rahatsız etmiş olabilir. Ama bu bir ihtiyaçtır. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın da ihtiyacıydı. Çünkü özellikle Asya, Avrupa, Afrika ve Güney Asya bölgesindeki uçuşlarda en uygun nokta İstanbul’du” dedi.

Havalimanının ismi belli mi

Yeni Havalimanı’nın ismi konusunda henüz net bir şey olmadığını belirten Turhan, şu şekilde konuştu: “Biz şimdilik Büyük İstanbul Havalimanı diyelim. Tesisin gerçek sahibi vatandaşlarımız adını koyacaktır diye düşünüyorum” dedi. Yeni havalimanında 250 adet merkeze uçuş yapılacağını söyleyen Turhan, “Havalimanı 5.5 milyon ton kargo kapasitesine sahip olacak. Esas para kazandıran kısmı da bu taraf.”

Taşınma 2 ay sürecek

Yeni Havalimanı’na 30 Ekim 03.00’de taşınma işlemlerinin başlayacağını belirten Turhan, “31 Ekim’den itibaren hizmet vermeye başlayacağız. Taşınmayı 2 aylık bir süre içerisinde yapmayı planlıyoruz. Bu havalimanıyla THY’nin itibarına halel getirmek isteyenlere fırsat vermek istemiyoruz. Eksik bir iş yapıp da yolcuları mağdur etmek de istemiyoruz. Taşınma operasyonu 31 Aralık’a kadar tamamlanacak” diye konuştu.

150 otobüsle bagajlı lüks taşımacılık

İlk olarak yolcu sayısının 80 milyona yakın olacağını söyleyen Turhan, İETT otobüsleri ve lüks transit ulaşım sağlayacağını anlattı. Turhan, “150 otobüsle bagajlı lüks taşımacılık yapılacak. Bunlar günde 75 bin yolcuyu rahatlıkla taşıyabilecek” ifadelerini kullandı.