2019 yılının haziran ayı itibarıyla İstanbul’da 1610 markalı konut projesi olduğu belirtildi. Araştırmayı yapan EVA Gayrimenkul’den yapılan açıklamaya göre İstanbul’un 35 bölgesindeki markalı konut projelerinde toplam 634 bin konut bulunuyor.





Markalı konutlarda Avrupa yakasında Bakırköy Zeytinburnu sahil aksı, Anadolu yakasında ise Beykoz Caddesi birim metrekare satış değerleri itibariyle en yüksek bölgeler olarak öne çıktı.





Beykoz’da konut ortalama birim metrekare satış fiyatı 17 bin 500 lira iken Anadolu yakasında en düşük fiyatların görüldüğü Şile bölgesinde konut ortalama birim metrekare satış fiyatı 3 bin 700 liraya kadar düşüyor.





Bakırköy Zeytinburnu sahil aksındaki markalı konutların ortalama birim satış değerleri 22 bin 700 lira iken, Avrupa yakasında en düşük birim satış değerine sahip Esenyurt’ta ortalama metrekare satış fiyatı 3 bin 350 lira olarak ölçüldü.





Markalı konutlar 19 ile 36 yıl arasında kendini amorti ediyor





Gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken konuların başında konutta geri ödeme süresi geldiğini belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Müdürü Şeyma Şehirli, konutta amortisman süresinin satın alınan konutun kendini geri ödeme süresi anlamına geldiğini ifade ederek İstanbul’daki markalı konutlarda bu sürenin 19 ile 36 yıl arasında değiştiğini söyledi.





Şehrin gelişmekte olan yerlerinde markalı olmayan konutlarda amorti süresinin 17-20 sene olduğuna dikkat çeken Şehirli, konut geri dönüş sürelerinde en kârlı ilçelerin Esenyurt, Beylikdüzü, Avcılar, Sultanbeyli ve Sultangazi olduğunu ifade etti.





İstanbul’da markalı konut projeleri en çok hangi ilçelerde bulunuyor?





Şehirli, markalı konut projelerinin Anadolu yakasında Ataşehir, Pendik, Kartal, Kadıköy ve Sancaktepe, Avrupa yakasında ise Esenyurt, Başakşehir, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Şişli ve Bakırköy ilçelerinde yoğunlaştığını söyledi.