Koronavirüs salgını nedeniyle mağaza sahibi markalar, hizmete kapatılan alışveriş merkezi sahiplerinin kira almamasını isterken, bazı AVM’ler de bu çağrıyı olumlu yanıtlıyor.





Tüm dünyaya hızla yayılan koronavirüs salgınıyle beraber perakende sektöründe de önemli gerilemeler yaşandı. Alışveriş merkezlerinin kapanmasının ardından gözler kiracılardaydı. Mağaza sahibi markalar, alışveriş merkezi sahiplerinin kira almamasını isterken, bazı AVM’ler de bu çağrıyı olumlu yanıtlıyor.





Dünya'dan Kerim Ülker'in haberine göre; Ankara’da Armada ve Panora alışveriş merkezlerinin mağazalardan kira almamasıyla öne çıkan bu adıma İstanbul da katıldı.





Geçen haftalarda Türkiye’nin en gözde alışveriş merkezlerinden biri olan Kanyon’un sahipleri mağazalardan kira almayacaklarını duyurmuşlardı.





Nisan ayı sonuna kadar





Koronavirüs salgını nedeniyle 20 Mart-30 Nisan arasında kapatılan Eczacıbaşı ve İŞ GYO ortaklığındaki Kanyon AVM'nin bu tarihlerde dükkanlardan kira almayacağını açıklamasından sonra Doğuş Gayrimenkul de benzer bir karar aldı.





Doğuş Gayrimenkul'ün aldığı kararda şu bilgiler yer aldı:





“Şirketimiz portföyünde yer alan Gebze Center AVM'nin, market ve optik hizmetleri hariç olmak üzere 23 Mart 2020 tarihi itibariyle geçici bir süre için faaliyetine ara verildiği açıklanmıştı. Bu doğrultuda, Koronavirüs salgınının neden olabileceği ekonomik olumsuzlukları asgariye indirmek dışında, bu dönemi iş birliğiyle mümkün olduğunca az hasarla atlatabilmek adına; Gebze Center AVM'de 2020 yılı Nisan ayı için alışveriş merkezlerimizin kapalı olduğu süre boyunca, kapalı olunan günler için süpermarket haricindeki değerli iş ortaklarımızdan kira alınmamasına karar verilmiştir.”





Şirketin yaptığı açıklamada ayrıca Doğuş Center Maslak ve Doğuş Center Etiler gayrimenkullerindeki kapanan işyerlerinden kapandıkları günden 30 Nisan 2020 tarihine kadar kira alınmayacak.





Doğuş Gayrimenkul, 2018’de Gebze Center AVM’yi 102 milyon euroya Seyir Gayrimenkul’e satacağını açıklamış, daha sonra işlem iptal edilmişti.