Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayına dair enflasyon rakamlarını açıklayacak.


Ekim ayı enflasyon verileri ile Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yi-ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları belirlenecek. Böylece kiracılara uygulanacak zam artışı bu rakamlarla uygulanmış olacak.

Her ay bir sonraki yıl için kira artış oranı rakamları enflasyon rakamlarına göre belirleniyor. Halk arasında TEFE-TÜFE diye adlandırılan TÜFE ve Yİ-ÜFE rakamları belli olacak. Böylece Kasım 2018 başlangıç olan kira sözleşmeleri yenilemesinde ve yeni kiraya geçecekler için başlangıç olan ayda 2019 yılı Kasım ayına kadar kira artışı hesabı yapılmış olacak.

Geçtiğimiz aylarda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ilk kez duyurduğu kira artış oranı hesaplamasının TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) verilerine göre yapılmasının önünü açan yasal uygulama 2019 ve 2020 yıllarında uygulanacak. Ancak yüksek gelmeye devam eden Yİ-ÜFE rakamları vatandaşın daha erken TÜFE verilerine göre kira artışını uygulamaya başladı. Bu ay Kasım ayında uygulanacak kira artışları kiracı ve ev sahipleri arasında TÜFE ile yapılabilecek. Resmi olarak kira kontratlarında halen Yİ-ÜFE olarak gösterilsede, kiracı ve ev sahipleri yüzde 17-18'leri bulan Yİ-ÜFE yerine TÜFE'yi uygulayabiliyor.

Son üç ayda Yİ-ÜFE ne kadar geldi?

Kira artışı hesaplamasında uygulanan Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi verileri 2018 itibariyle oldukça yüksek gelmeye devam ediyor. Bugün için de beklenti aynı yönde. Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında uygulanan kira artış oranı hesaplamasında uygulanan rakamlar ise şöyle.

Yİ-ÜFE son üç aylık verileri

- Ekim 2018 Yüzde 21.36

- Eylül 2018 Yüzde 18.78

- Ağustos 2018 Yüzde 17.41

TÜFE son üç aylık verileri

- Ekim 2018 Yüzde 13.75

- Eylül 2018 Yüzde 12.61

- Ağustos 2018 Yüzde 12