1 ocak 2018 ile 31 aralık 2018 tarihinde konutunu veya iş yerlerini kiraya vermek suretiyle kira geliri elde eden vatandaşların bu kazançları üzerinden ödeyecekleri vergilerin hesaplanması açısından kanuni bir zorunluluk olan kira gelir beyannameleri her sene 1 ile 25 mart tarihleri arasında hazırlanıyor.





Kira geliri istisnaları neler?





İş yeri kiraya verenler 34.000 TL, konut kiraya verenler 4.400 TL istisna kısımlarını vergi hesaplanması için beyan edilecek gelir miktarından düşülecek.





Konutta kiralama geliri elde edenler eğer 1’den fazla konutta kira geliri elde ediyorsa sadece bir evi için istisna değeri düşecek, örneğin kira geliri elde ettiği 2 veya daha fazla sayıda dairesi olan bir mükellef toplamda sadece 4 bin 400 lira istisna düşebilecek.





Kira geliri vergileri 2 taksitte ödeniyor





Hesaplanan vergiler 2 eşit taksit halinde mart ve temmuz aylarında ödeniyor.





Kira gelir beyannameleri 3 şekilde verilebiliyor





Vatandaşlar kira gelir beyannamelerini internet üzerinden www.gib.gov.tr adresine girerek buradan “Hazır Beyan Sistemi”ne giriş yapabilecekler. İnterneti kullanamayanlar bulundukları vergi dairesine gidip beyanname verebiliyorlar. Bu 2 yöntemin dışında 60 yaşın üzerinde, yatalak hasta veya engelli olan vatandaşlar 444 0 189 numaralı telefondan randevu almaları halinde evlerine gelen bir görevli onlar adına beyannamelerini hazırlıyor.





Aile üyelerinin oturduğu konutlar için beyanname veriliyor mu?





Anne, baba, çocuk, kardeş, büyükanne ve büyükbabalarına bedelsiz tahsis evlerini tahsis edenlerin sadece 1 konut ile sınırlı tutulmak kaydıyla beyanname vermelerine gerek yok.





Amca, hala, dayı, teyzelerin de aralarında olduğu diğer akrabaların kullanımına sunulan daireler için ise emsal kira uygulaması yapılıyor ve beyanname  veriliyor.