Bazı medya organlarında kiracıdan kiralık, yeni iş kolu, emlakçı devre dışı gibi başlıklar halinde servis edilen haberlere ilişkin Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) ‘den açıklama geldi. 





TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan yaptığı açıklamada “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında emlak faaliyetleri sadece yetki belgeli emlak işletmeleri tarafından yapılabilir. İster kiracı olsun, ister müteahhit olsun kimse kendi adlarına kayıtlı taşınmazlar dışındaki yerlerin satış ve kiralamalarına aracılık edemez. Yönetmeliğe aykırı hareket edenler hakkında 6585 Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinde öngörülen idari para cezası verilir” dedi. 





Takipçisi Olacağız





Özellikle emlak danışmanlığı mesleğinin yurtdışında nitelikli kişiler tarafından yapıldığını belirten Akdoğan “Dernek olarak mesleğimiz itibarsızlaştırmaya çalışan tüm girişimleri takip edeceğiz. Özellikle üyelerimizden gelen bildirimleri başta Ticaret İl Müdürlükleri olmak üzere Bakanlıklarımız ile de paylaşıyoruz. İhbar hattımıza gelen her başvuruyu ilgililere ulaştırıyoruz. Özellikle sanal ofisler, gerçek dışı ilanlar, ofisi olmadan aracılık faaliyetlerinde bulunarak haksız rekabete neden olan aracıları ortadan kaldıracağız” dedi.





Tüketiciler Emlak İşletmeleri Dışında İşlem Yapmamalı





Bu tür algılar ile tüketicilerin yaşayacağı mağduriyetlere de dikkat çeken TÜGEM başkanı “Girilen ilanlarda kişilerin gerçekten mal sahibi olup olmadığının kontrol edilmesini bakanlığımızdan talep ettik. Ticaret Bakanlığına da bu konuda büyük görevler düşüyor. Ayrıca tüketiciler de emlak işletmesi seçerken çok dikkatli olmalı. Gerçek ofisi olmayan, kiracı olarak taşınmazı kiraya vermeye çalışan, vergi ve oda kaydı bulunmayan yetkili emlak işletmeleri dışında kimse ile çalışmamalı” dedi.