AK Parti Ankara Milletvekili Barış Aydın, ekonomideki sıkıntıları bahane edip mali yükümlülüklerinden kaçmak için ihtiyacı olmadığı halde konkordato ilan ederek “fırsatçılık” yapan firmalar hakkında gereğinin yapılacağını bildirdi.


Döviz kurundaki dalgalanma ve enflasyondaki yükselişle birlikte konkordato ilan eden firma sayısı artış gösterirken, AK Parti Ankara Milletvekili Barış Aydın, “fırsatçılık” yaparak uygulamayı amacından saptıran firmalar olduğunu, bunlar hakkında gereğinin yapılacağını bildirdi.

Barış Aydın yaptığı açıklamada, konkordato ilanlarının kısa sürede olağan dışı boyutlara ulaşmasının gerçek durumu yansıtmadığını, uygulamanın bazı firmalar tarafından kötüye kullanıldığını belirterek, “Mali zorluk yaşayan dürüst firmaların ayakta kalması için getirilen bir uygulamayı, ticaret ahlakı olmayan fırsatçıların istismar ederek işi çığırından çıkarmalarına izin veremeyiz” dedi. Aydın, “Piyasaların işleyişini bozan fırsatçı firmalar var. İhtiyacı olmadığı halde sırf ödemelerinden kurtulmak için bu yola başvuruyorlar, piyasayı bozarak sağlam firmaları da zora düşürüyorlar” tespitinde bulundu.

“Hükümetimiz gereğini yapacaktır”

Özellikle küçük ilçelerdeki mahkemelerden kolaylıkla konkordato kararları çıkarıldığına ilişkin bilgiler geldiğine işaret eden Aydın, şunları kaydetti:

“Bildiğiniz gibi konkordato uygulamasını, borçlarını ödeme güçlüğü içine düşen ve varlıkları borçlarını kolaylıkla karşılayabilecek durumda olan şirketlerin iflas etmelerini önlemek amacıyla 12 yıl aradan sonra yeniden ticaret hayatımıza dahil ettik. Ancak görüyoruz ki hükümetimizin reel sektörün sıhhati için başlattığı bu uygulamayı istismar eden kötü niyetli firmalar var. Konkordato ilanları, uygulamanın amacının dışına çıkmaya başladı. Mali yükümlülüklerinden kaçınan kötü niyetli bazı firmalar sahte konkordato furyası başlatmış bulunuyor. Ekonomideki sıkıntıları bahane eden bazı firmalar, ödemelerinden, mali yükümlülüklerinden kurtulmak için bu uygulamayı kötüye kullanıyor, ihtiyacı olmadığı halde konkordato ilanı yoluna gidiyor. Bazı avukatlık bürolarının firmalarla 150-200 bin lira karşılığında anlaşıp adeta anahtar teslimi konkordato kararı aldırdıkları söyleniyor. Bu konular incelenecektir. Konkordato uygulamasının istismar edilmesine müsaade edilemez. Bu ucuz yola başvuran fırsatçılar, konkordato ilanı sayısını şişirerek ekonomide kriz var algısı oluşturmaya çalışıyor. Oysa gerçekte mali olarak bu duruma düşen firma sayısı çok azdır. Bu yapılan hileli işlemler ticaret ahlakına da vicdana da uymaz. Herkes şunu iyi bilsin ki konkordato uygulamasını istismar eden, amacından saptıran, kötüye kullanan; en lazım olduğu dönemde ülke ve milletin yanında durmayan, paralarını yurt dışına kaçıran şirketler, holdingler ve girişimciler hakkında hükümetimiz gereğini yapacak, bu istismara ve kötüye kullanıma izin vermeyecektir.”

“Herkes ülkesine, milletine sorumluluğunu yerine getirmeli”

Tüm dünyada yaşanan global ölçekte sıkıntılar yanında ülkemizde de sıkıntılı bir süreç yaşanmasının olağan bir durum olduğunu ifade eden Aydın, “Önemli olan bu sıkıntıları kolaylıkla aşma kabiliyetine sahip milletimizin birlik ve beraberlik ruhuyla el birliği ile mücadele gücünü ortaya koymasıdır. Herkesin, her kesimin ülkesine, milletine olan sorumluluk ruhuyla, vicdanlı ve dürüst bir yaklaşımla hareket etmesi gerekir. Alınan tedbirleri kötüye kullananlar, bu ülkede kazanıp bu süreçte ülkesinin yanında olacağı yerde parasını yurt dışına götürenler cezasız kalmayacaktır” dedi. Enflasyonla mücadele konusuna da değinen Aydın, “T.C Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ın başlattığı “Enflasyonla Mücadele Kampanyası’na canı gönülden katılmak, herkesin boynunun borcudur. Takip ettiğimiz kadarıyla çok güçlü bir katılım ve destek her gün çığ gibi büyümekte olup bu da sıkıntıları en kısa zamanda geride bırakacağımızın göstergesidir. Gün ülkemize, ekonomimize daha fazla sahip çıkma; vicdanlı, etik kurallar çerçevesinde hükümetimizin sağladığı destekleri kötüye kullanmadan, fırsatçılara fırsat vermeden mücadelemizi sürdürmek ve kalkınma hedeflerimize daha hızlı ulaşmak için çaba harcama günüdür” açıklamasında bulundu.