Gayrimenkul sektörüne farklı ve özel danışmanlık hizmeti veren DRKEE Consultancy & Danışmanlık ile İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin iş birliği kapsamında bugün Türkiye'de İLK defa  " Faizsiz Gayrimenkul Sempozyumu " düzenleyerek bir ilke imza attı.





Birbirinden değerli akademisyenleri, bürokratları, sektör temsilcilerini   bir araya getiren sempozyumda, gayrimenkulün faizsiz oto finansmanı için alternatifler tartışıldı.





Böylece sektör paydaşlarına satış kabiliyetlerini artırmak üzere çözümler geliştirmek ve ürünlerinin satışı için üçüncü tarafların kredi sunması bağımlılığından kurtarmak hedeflendi. Ayrıca sempozyum küresel çapta bir ilk olacak olan 1'inci Uluslararası Faizsiz Gayrimenkul Finansmanı ve Yatırım Kongresi çalışmaları için bir başlangıç oldu.  





Sempozyumun sunucusu ve oturum konuşmacısı DRKEE Consultancy & Danışmanlık Genel Müdürü S. Ömer İSAFÇA'nın açılışı sonrasında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Doç Dr. Yusuf Dinç Üniversite Düzenleme Komitesi Başkanı olarak teşekkür konuşmaları ardından açılış konuşmasını yapan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, "İslam ekonomisi ve finansla ilgili lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde Arapça, İngiliz, Türkçe olmak üzere 3 farklı dilde doktora program sunduklarını aynı zamanda sektördeki en önemli eksik olan insan sermayesini geliştirmek üzere sertifika program geliştirdiklerini, ülkemize ve bölgemize bu sektörde hizmet edecek beyin gücünü yetiştirmeye çalıştıklarını" aktardı.









Emlak Katılım
Bankası'nın faaliyet izni aldıktan sonra katıldığı ilk organizasyon olan
Sempozyumda, Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Deniz Aksu Bankanın faaliyet
konusu ve yapılanması hakkında genel açıklamalarda bulundu.





Sayın Aksu Hızlı faiz artışıyla beraber toplumun içinde bulunduğu ümitsizliğin anlamsız olduğunu Türkiye'nin gücüne güvenilmesi gerektiğini vurguladı.





"Türkiye'de deprem gerçeği var buna göre hareket etmeliyiz ve finansman modeli geliştirmeliyiz. Bunu sermaye piyasası ürünleriyle yapmalıyız. Bir projenin geliştirilmesi ve nihayete ermesi 5 yılı buluyor. Ödeme periyodunu da 10 yıl düşünürsek, 15 yıllık bir sürece tekabül ediyor. Bu 15 yıllık süreçte her türlü piyasa riskiyle karşılaşılabilir. Döviz fiyatları, faizler artabilir. Mevcut faizsiz finansman metodunda katılım bankalarının sıkı şekilde riayet ettikleri üç tane ana prensip var.  Bunlar, anlaşmadan önce herkesin aynı koşulda olması, anlaşmadan sonra anlaşmanın kurallarının değişmemesi ve spekülatif herhangi bir işleme girilmemesi. Gayrimenkul finansmanı çerçevesinde üç tane prensibi oturtabilirsek sürdürülebilir, toplumun barış içerisinde yaşadığı bir mekanizma oluşturabiliriz. Toplumsal dayanışmayı içeren yapı tasarruf sistemleri var bunların modern halini hayata geçirebiliriz. Ürünlerin iş planı yapılıyor, stratejilerimizi geliştirdik. Paydaşlarla görüşüyoruz, yasal düzenleme gereklilikleri ortaya çıkarılıyor.





Faizsiz Gayrimenkul Finansmanı Sempozyumu1




Sektörde birçok model olduğunu söyleyen
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı İZÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Dinç ise,
"Zekiyiz ve çalışkanız faizsiz finansal modelleri sektörlere ve
sektörlerdeki modelleri faizsiz finans sektörüne aktarmalıyız. Reel sektör
kendi finansman modellerini nasıl geliştirmeli? Üçüncü taraf krediden nasıl
kurtarılmalı tartışmasından hareket ederek sempozyumu düzenledik"
dedi. 





Doç Dr. Yusuf Dinç'in sektörün
otofinansmanı yanında risk yönetimi için başvurabileceği Ortaklık ve Kira
DBS'si, tekafül ürünleri gibi önerilere yer veren tebliğini müzakere eden
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Prof.
Dr. Servet Bayındır Türkiye'de en dinamik sektörlerden birisi inşaat
sektörü ve herkesin en temel ihtiyacı bir evdir. Faize bulaşmadan, helal
kazançla ev sahibi olmak, vatandaşların idealidir. Sayın Dinç'in finansman
teklif ettiği modellerin sektöre destek sağlayacağını ayrıca faizsiz finans
ilkeleri açısından değerlendirildiğinde elverişli ürünler olduğunu dile
getirdi.





Sempozyumun 2. oturumunda ise Gyoder
Başkan Vekili Gürsel ÖNGÖREN, TSKB Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel MAYA ve
DRKEE Consultancy & Danışmanlık Genel Müdürü S.Ömer İSAFÇA gayrimenkul
sektörünü istatiskler ve veriler ile ortak çözüm modelleri olan yeni finans
modeli gerekliliği konusunda açıklamalarda bulunarak ortak çalışma
gerçekleştirmek için tekrar bir araya gelmek üzere oturumu
sonlandırdılar.